Piyasalar umudunu koruyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Asya borsaları, ABD'de yıl başında başlayacak olan ve ülkeyi resesyona sokma riski doğuran harcama kesintileri ve vergi artışlarına gerek kalmadan siyasetçilerin anlaşacağı beklentisiyle artıda seyrederken, ABD'nin S&P 500 endeksi de siyasetçilerin birkaç gün içinde anlaşma sağlayacağı beklentisiyle iki ayın zirvesini gördü.

Petrol ve bakır fiyatları da ABD'deki bütçe görüşmelerinde mesafe kaydedildiği beklentisiyle güçlenirken, Japon yeni hükümetin merkez bankasının para politikasını gevşeteceği beklentisiyle değer kaybetti.

Dün kar realizasyonu ile sekiz günlük yükselişine ara veren MSCI Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları endeksi, bugün yüzde 0.2 artıda bulunuyor.

ABD'nin karşı karşıya bulunduğu mali kriz birçok piyasa üzerinde baskı yaratırken, Asya-Pasifik ülkelerinin borsaları bugün yerel faktörlerden etkileniyor.

Avustralya borsaları ham madde fiyatlarının etkisiyle yükselirken, Güney Kore borsası Çarşamba günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde neredeyse yatay seyrediyor.

Japonya borsası ise Shinzo Abe liderliğindeki Liberal Demokrat Parti'nin parlamento seçimlerini kazanmasının ardından bugün de yüzde 1.1 yükselerek sekiz buçuk ayın zirvesini gördüğü gibi, psikolojik olarak önemli 10,000 seviyesine yaklaştı.

Para politikasının agresif şekilde gevşetilmesini isteyen Abe, ülkenin onlarca yıldır baş edemediği deflasyonun yenilmesi için büyük kamu yatırımlarına başlamayı planlıyor. 26 Aralık'ta başbakanlık görevine başlaması beklenen Abe'nin bu politikaları yen üzerinde baskı yarattığ ıgibi Japon ihracatçılarının kar görünümünü iyileştirerek Japon borsasını destekliyor.

DÖVİZ

Yen, Japonya'da yeni kurulacak hükümetin merkez bankasına para politikasının daha da gevşetilmesi için baskı yapacağı beklentisiyle dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederek 20ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

Yen para politikasında agresif gevşeme yanlısı Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) Pazar günü yapılan seçimleri kazanmasının ardından dün bir buçuk yılın en düşük seviyesini gördükten sonra kısmen toparlanmıştı.

Dolar bugün yen karşısında yüzde 0.2 değer kazanarak 84.07 seviyesini gördü ve dün gördüğü, Nisan 2011'den beri en yüksek seviye olan 84.50'ye yaklaştı.

LDP'nin lideri Shinzo Abe 26 Aralık'ta başbakan olacak. Abe Japonya Merkez Bankası Başkanlığı görevi Nisan ayında dolacak olacak Masaaki Shirakawa'nın yerine para politikasında gevşeme yanlısı bir adayın seçilmesini istiyor.

Uzmanlar yarın Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikası kararlarını açıklayacağını ifade ederek kısa vadede doların baskı altında kalabileceğini ve yenin değer kazana bileceğiniifade ediyorlar.

TAHVİL PİYASASI

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi ABD'de siyasetçilerin mali uçurumun aşılmasını sağlayacak düzenlemelerde anlaşma sağlayacakları beklentisiyle Asya piyasalarında sekiz haftanın zirvesini görürken, Alman devlet tahvillerinin faizi de dünkü işlemlerde yükseldi.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi 26 Ekim'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 1.796'yı gördükten sonra ABD piyasalarının kapanışına göre 2 baz puan artışla yüzde 1.791'de bulunuyor. ABD'nin 30 yıllık tahvillerinin faizi de yüzde 2.972'yekadar yükselerek sekiz haftanın zirvesini gördükten sonra yüzde 2.959'da bulunuyor.

PETROL

Brent petrolünün varil fiyatı, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD için resesyon riski yaratan bütçe görüşmelerinde ilerleme sağlandığı beklentisi ve buna bağlı olarak güçlenen talep görünümüyle 108 doları aştı.

Brent petrolü ABD'de siyasetçilerin anlaşma sağlayamaması halinde 1 Ocak'ta kendiliğinden devreye girecek vergi artışı ve harcama kesintileri nedeniyle bozulan talep görünümüne kısmen bağlı olarak Kasım ayından bu yana 104 ile 112 dolar bandında işlem görüyor.