Piyasalar zayıf bir seyirle açıldı

ABD tarım dışı istihdam verileri öncesi düşük risk iştahıyla yurtiçi piyasalar hafif ekside yatay açılış gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar bugün açıklanacak ve ABD'nin faiz artışları konusunda daha iyi fikir verebilecek olan ABD tarım dışı istihdam verileri öncesinde risk iştahındaki düşüş nedeniyle güne yatay bir başlangıç yaptı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 146 puan düşüşle 76.259 puandan güne başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,17 oranında değer kaybetti. BIST 100 endeksi dünü yüzde 0.32 yükselişle 76,386.30 puandan kapatmıştı.

Dün gün içinde tarihi zirve olan 3.6401 seviyesini test eden dolar/TL bu sabah 3.6086/3.6125 seviyesinde bulunuyor. Sepet bazında TL dün 3.7316 seviyesine kadar yükselerek tarihi zirveyi gördükten sonra bu sabah 3.7132/3.7175, 3.8237 ile tarihi zirveyi gören euro/TL ise bu sabah 3.8177/3.8224 seviyesinde.

Dış piyasalar yükselişte

Asya borsaları, Donald Trump'ın ABD seçimlerini kazanmasıyla beraber dolarda ve borçlanma maliyetlerinde başlayan yükselişin yavaşlaması üzerine toparlanarak dört haftanın zirvesine yükseldi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.25 yükselerek dört haftanın zirvesine yükseldi. Buna karşılık Trump'ın seçimleri kazanmasından bu yana en iyi performansı gösteren Japonya Nikkei endeksi yüzde 0.4 düştü. Trump'ın zaferi piyasalarda büyük bir yeniden pozisyonlanma süreci başlattı.

Özellikle ABD'nin yeni başkanının yönetiminde vergi indirimleri, daha fazla harcamalar ve düzenlemelerin azaltılacağı beklentileri ABD tahvil getirilerini ve doları yükseltti.

Wall Street'te dün Amazon.com'un yükselişleriyle beraber Nasdaq rekor seviyeden kapanırken, Macy's ve Kohl gibi şirketler hisse piyasaları üzerinde ağırlık gösterdi.

Emtia fiyatları

Emtia fiyatlarına baktığımızda, petrol fiyatları Suudi Arabistan ve Abu Dhabi'nin üretimi azaltmasının ardından yatay bir seyir izlerken, bütün üreticilerin geçtiğimiz yıl OPEC üyeleri ve üye olmayan ülkeler tarafından varılan üretimi sınırlama anlaşmasının uygulayıp uygulamayacağına dair şüpheler devam ediyor.

Brent ham petrol fiyatları bu sabah 56.82 dolar, ABD türü ham petrol de 53.74 dolara geriledi.

Altın fiyatları bir önceki seans bir ayın en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından yeniden gerilerken, işlemciler ABD'de bu yıl faiz artışları hakkında fikir verebilecek ve bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerini bekliyor. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.2 gerileyerek 1,178.41 dolardan işlem görüyor.

ABD verisi önemli

Yurt dışında bugün takip edilecek diğer kritik veriler arasında saat 10:00'da Almanya sanayi siparişleri ve perakende satışlar, 13:00'da Euro Bölgesi perakende satışlar ve 18:00'da ABD dayanıklı mal siparişleri de bulunurken, en kritik veri olan ABD tarım dışı istihdam verisi 16:30'da açıklanacak. Tarım dışı istihdam verilerinin Aralık ayında Kasım performansını tekrarlayarak 178 binlik artış göstermesi bekleniyor.

Ziraat Yatırım, tarım dışı istihdam verisi hakkında "Tatil döneminin de etkisiyle bu ay sakin bir rapor görebiliriz ve piyasalardaki hava da bu yönde" yorumunu yaptı.

Dolar zirveden uzaklaşmadıDolar zirveden uzaklaşmadı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir