Piyasalarda alım dalgası devam ediyor

Dün yüzde 2'yi aşan bir yükselişle 82 bin seviyesinin üzerine çıkan borsa, yeni güne yüzde 1'e yakın artışla başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi güne 636 puan yükselişle 82.922 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,77 oranında değer kazandı.

Dün piyasaların kapanış saatlerinde 2.6730 seviyesinde olan dolar, bu sabah 2.6700 seviyesinde bulunuyor. Dün aynı saatte 2.8120 seviyesinde olan sepet bazında TL, bu sabah 2.8198/2.8215, euro/TL ise 2.9709/2.9712 seviyesinde.

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Ağustos sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.72 yükselişle 102.0250 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Temmuz sonu kontratları ise yüzde 0.28 düşüşle 2.6840 seviyesinde seyrediyor.

Olumlu hava devam ediyor

Fed'in faiz artırımının yıl sonuna kalabileceği beklentileri ve Çin borsasındaki toparlanma ile global piyasalarda oluşan olumlu hava ve MHP'nin koalisyona ilişkin ılımlı açıklamaları ile dün borsa önemli bir yükseliş kaydetti, dolar/TL geriledi. 

Piyasalar bugün yurtiçinde cari açık verisi ve koalisyon sürecini, yurtdışında ise Yunanistan'daki gelişmeleri izleyecek. Mayıs ayı cari işlemler açığına ilişkin beklenti 3,6 milyar dolar seviyesinde. Türkiye'nin cari işlemler açığı 2015 yılı nisan ayında 3,4 milyar dolar, yıllıklandırılmış bazda ise 44,3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 

Öte yandan akşam saatlerinde Fed Başkanı Janet Yellen bir konuşma yapacak.

Yunanistan konusunun hafta sonunda büyük ölçüde açıklığa kavuşması beklenirken, koalisyon görüşmelerinin de gelecek hafta resmen başlayacak olması nedeniyle piyasada bugün nispeten sakin bir seyir bekleniyor.

Koalisyon görüşmeleri başlıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu 63. hükümeti kurmakla görevlendirirken, Başbakan, CHP, MHP ve HDP genel başkanlarıyla Pazartesi'den itibaren görüşmeye başlaması ve ilk tur görüşmelerin Ramazan Bayramı'ndan önce Çarşamba günü tamamlanması bekleniyor.

Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün yaptığı açıklamada, koalisyon görüşmeleri öncesinde partisinin siyasi istikrarsızlık yaşanmaması için gereken fedakarlığı göstereceğini ifade etmişti. Daha önceleri seçimlerin sonucunda milletin kendilerine ana muhalefet görevi verdiğini söyleyerek koalisyona mesafeli bir duruş sergileyen Bahçeli'nin bu açıklaması, dün piyasalarda olumlu algılandı ve dolar/TL geriledi.

Koalisyon görüşmelerinin ilk turda tamamlanması beklenmezken, görüşmeler sırasında partilerin yaklaşımları piyasada yakından izlenecek. Partilerden çok negatif açıklamalar gelmedikçe sürecin TL üzerinde çok olumsuz baskı yaratması beklenmiyor.

Öte yandan Yunan hükümeti, euro bölgesi kreditörlerine yeni reform önerilerinin bulunduğu bir paket sunarak temerrüde düşmenin önüne geçmeyi hedeflerken, bugün gerçekleştirilecek bir parlamento oylamasıyla beraber bu acil önlemlerin kabul edilmesini hedefliyor.

Euro bölgesi üyeleri ülkeyi bölgede tutacak ve ekonomik çöküşten kurtaracak olan krediler karşılığında yapacağı önemli reformlar için Yunanistan'a hafta sonuna kadar zaman vermişti.

Euro bölgesi maliye bakanları Yunanistan'ın önerilerini tartışmak için Cumartesi günü saat 16:00'da acil toplanma kararı aldı.