Piyasalarda 'askeri sevkiyat' hareketliliği

Güneydoğu'ya askeri sevkiyat haberlerinin ardından borsaya satış gelirken, dolar 3,11'i geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara’dan zırhlı araçların Şırnak’ın Silopi ilçesine intikale başladığı açıklandı.

Bilindiği üzere Irak/Musul ve Suriye konusunda jeopolitik riskler bir süredir masada duruyor. Bu riskleri artıracak herhangi bir gelişmenin piyasalara negatif yansıdığı görülüyor. 

Bu doğrultuda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne askeri sevkiyat yapıldığı yönündeki açıklamalar piyasalara satış getirdi. 

Güne alıcılı başlayan ve bir ara 79.000 sınırına kadar yükselen Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, askeri sevkiyat haberi sonrasında satışlarla karşılaştı. 77.376 puana kadar gevşeyen endeks, kapanışı 1.107 puan kayıpla 77.428 puan seviyesinde gerçekleştirdi. Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,41 oranında değer kaybetti. 

Dolar 3,11'i geçti

Güne 3,09 seviyelerinden başlangıç yapan dolar/TL ise 3,11 seviyelerinin üzerine çıktı. Bir ara 3,1152 lirayı gören kurda işlemler piyasaların kapanış dakikaları itibariyle 3,1130 seviyelerinde geçiyor.

Dolar, en son geçtiğimiz cuma günü 3,1273 TL'ye çıkarak tarihi rekor kırmıştı.

Sınıra askeri sevkiyat

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, sınıra yapılan askeri sevkiyatla ilgili 'Türkiye her türlü ihtimale önceden hazırlık yapmak durumunda.
Bu, hazırlıkların bir parçası' dedi.

Sınıra yapılan askeri sevkiyatın detaylarına ilişkin bilgiler veren Işık, 'Biliyorsunuz, bölgemizde önemli gelişmeler var. Bir taraftan Türkiye'nin içerisinde çok ciddi bir terörle mücadele var. Diğer yandan da sınırımızın hemen diğer tarafında önemli gelişmeler var. Bütün bu gelişmelere hazırlıklı olmak açısından yapılan bir çalışma bu. Türkiye her türlü ihtimale önceden hazırlık yapmak durumunda. Bu hazırlıkların bir parçası' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Irak'a girmesinin an meselesi olduğuna dair iddiaların sorulması üzerine Bakan Işık, şöyle konuştu:
'Bu konularda gerek Irak Hükümeti ile gerek koalisyon güçleriyle gerek Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimle temaslar devam ediyor. Türkiye'nin orada kırmızı çizgileri var. Bu kırmızı çizgilerin aşılmaması durumunda özellikle Türkiye taahhütlerine her zaman bağlı kalır. Kırmızı çizgiler aşılırsa Türkiye bu noktada yapması gerekeni yapmakta tereddüt etmez. Ama şu anda iyi bir diyalog zemini var. Bu diyalog zemini içerisinde çalışmalar sürdürülüyor.'

Bu konularda ilginizi çekebilir