Piyasalarda bugün ne yaşandı?

Euro ve sterlin bugün TL karşısında rekor üstüne rekor kırarken, dolar da 3 ayın zirvesine çıktı. Akşam saatlerine doğru ABD'den gelen haberle dolar/TL'de tansiyon hafif düşse de uzmanlar Türk lirasında zayıf görünümün sürdüğünü belirtiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Yurt içi piyasalar haftaya oldukça hareketli başladı. Dün 3.8065'ten 3.8514'e tırmanan dolar/TL bugün 3.8744'e kadar çıkarak 3 ayın zirvesini gördü ve son haftaların en volatil görüntüsünü çizdi. Euro 4.7929 ve sterlin 5.4058 ile TL karşısında tarihi zirvelerine çıktılar.

10 yılık tahvil faizlerinin 29 Kasım 2017'den bu yana en yüksek seviyesi olan yüzde 12.76'ya yükselmesi TL'de bugün görülen sert değer kaybında etkili oldu. 

Öte yandan tahvil getirilerinde öğle saatlerinde görülen geri çekilme ile ABD enflasyon verisi ve Trump'ın Dışişleri Bakanı Tillerson'u görevden almasından sonra dolarda yaşanan hafif değer kaybı akşam saatlerine doğru TL'ye destek oldu.

10 yıllık faiz 12.76'dan 12.59'a, dolar endeksi de 90 civarından 89.70'e doğru gerilerken kur saat 18:00'da 3.8620'de yer aldı. Aynı dakikalarda euro/TL 4.7820 ve sterlin/TL 5.3955'den işlem gördü. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi ise yüzde 0,12 kayıpla 118.266 puandan kapandı.

Ancak Türk lirasında zayıf görünümün sürdüğünü belirten uzmanlar, kurdaki düşüşlerin sınırlı kaldığına dikkati çekiyor.

Görünüm neden bozuldu?

Uzmanlara göre, ekonomik göstergelerdeki bozulmanın kalıcılık göstermesi TL varlıkları baskı altında bırakıyor. Enflasyonun ardından cari açığın beklentiler üzerinde gelmesi piyasaları endişelendirdi.

Dolar endeksindeki toparlanma da Türk lirasını olumsuz etkiliyor. Endeksin 90 sınırında ısrarcı tutumu ve yukarı yönde tepki verme isteği gelişmekte olan ülke piyasalarını baskılıyor.

Bu arada 10 yıllık gösterge tahvilde geçen hafta başından beri yükseliş 90 baz puana yaklaştı. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon sonrası başlayan yükseliş TCMB faiz kararı, Moody's'in not indirimi ve cari açık sonrasında devam etti. Gösterge 10 yıllık tahvilde bugün yaşanan yükseliş 15 baz puan oldu.

Yarın neler izlenecek?

Yurt içi piyasalarda yarın TCMB toplantı tutanakları takip edilecek. Merkez Bankası, 7 Mart'taki toplantısında faizlerde değişikliğe gitmezken, enflasyonun ana eğilimindeki katılığa ve çekirdek enflasyonun yüksek seyrine vurgu yapmıştı.

Dışarıda ise Euro bölgesi istihdam ve sanayi üretimi ile ABD ÜFE ve perakende satış verileri izlenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir