Piyasalarda Çin iyimserliği

Piyasalar, Çin kaynaklı küresel iyimserlikle alıcılı açılış yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul (BİST), yurt içindeki gerginliklere rağmen küresel piyasalarda görülen Çin'deki düşüşlerin artık sonlandığına dair iyimser hava ile beraber pozitif bir açılış yaptı. 

BİST 100 endeksi güne 736 puan artışla 72.788 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 1,02 oranında değer kazandı. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Ekim sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 1.21 yükselişle 90.2500 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Eylül sonu kontratları ise yüzde 0.68 düşüşle 3.0178 seviyesinde seyrediyor.

Pazar günü Dağlıca'daki saldırı sonrası tarihi zirve olan 3.0475'e kadar yükselen dolar, global piyasalardaki iyimserlikle bu sabah ilk işlemlerde 3 TL'nin altında seyrediyor. 

Yurt içinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, yurt dışından ise İngiltere sanayi üretimi verileri takip edilecek.

Çin'deki serbest düşüşün sona erdiği ve ABD'de faiz artışının aralık ayına erteleneceği beklentileriyle gelişen piyasalarda oluşan iyimser hava ve para birimlerindeki artıştan dolayı pozitif seyir bekleniyor.

Küresel borsalar coştu

Asya borsaları, ABD ve Avrupa'da dün gerçekleşen hızlı yükselişler ve Japon hisselerinin son dört buçuk yılın en büyük bir günlük yükselişine doğru ilerlemesiyle beraber bugün artış kaydetti. ABD'de de yatırımcıların son düşüşlerden sonra tepki alımları gerçekleştirmesiyle borsalar dün hızlı artışlar gerçekleştirdi.

Yurtiçinde güvenlik endişeleri artıyor

Güvenlik güçlerine yönelik eylemlerin son dönemde hızlanması ve son üç günde 31 asker ve polisin PKK tarafından öldürülmesinin ardından dün gece çok sayıda ilde HDP binalarına saldırılar oldu.

Öte yandan, Doğan Grubu'na ait Hürriyet gazetesinin İstanbul Bağcılar'daki binasına son üç gün içerisinde ikinci kez taşlar ve sopalarla saldırıldı.

Kaynak: Dünya Online ve Ajanslar