Piyasalarda hisseler yükseldi

Küresel piyasalarda, dolar yen karşısında güç kazanırken hisse senetleri alış ağırlıklı seyretti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya'da işlem gören hisselerin çoğu, yendeki düşüşün Japonya hisse senetlerini yukarı yönde desteklemesi ile birlikte değer kazanırken, yatırımcılar dikkatlerini, ABD istihdam verisinin etkilerine ve ABD para politikası sıkılaştırmasının yoluna çevirdi.

Tokyo ve Sydney'de hisse senetleri yükselirken, Güney Kore hisseleri değer kaybetti ve Asya piyasalarının beklenenden daha kötü çıkan ABD Mart ayı tarım dışı istihdam verisine ilk tepkileri bu şekilde oldu. Dolar yen karşısında yükselişini üçüncü güne taşıdı. Avustralya devlet tahvilleri, altın ile birlikte değer kaybetti.

Finans piyasaları, güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin zayıflamasının da gösterdiği üzere, Cuma günkü dünyanın en büyük ekonomisindeki zayıf istihdam artışına ve jeopolitik gerilimdeki artışa iyi direnç gösteriyor. İstihdamdaki artış bazılarının beklediğinden daha düşük çıkarken, St. Louis Fed Başkanı James Bulalrd'ın bu sabah Melbourne'de bahsettiği üzere, bu yıl yüzde 2'lik ekonomik büyüme rakamı ile uyumluydu. Piyasa dikkatler bu hafta kar açıklamalarına da çevrilecek. Bu hafta JPMorgan Chase & Co., Tesco Plc ve Prada SpA gibi önemli şirketler finansallarını açıklayacak.

Melbourne'deIG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, "Müşterilerimizden Fed'in piyasalardaki likiditeyi azalttığından dünyanın nasıl görüneceği konusunda bize çok sayıda soru soruyor ve aynı soruları muhtemelen bankalara kısa vadeli kredileri artıran Çinlilerden de duyacağız," dedi ve Bu alışmamız gereken bir durum" şeklinde görüş bildirdi.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında yüzde 0.4 düşerek Tokyo saati ile 11:03'te 111.50 seviyesine geldi.

*Avustralya doları, Şubat ayı konut kredi verisinin beklenenden daha zayıf çıkmasının ardından yüzde 0.1 geriledi.

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü yüzde 0.3 yükselmesinin ardından yüzde 0.1 daha tırmandı.

Hisse Senetleri

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.7 yükseldi ve yükselişini ikinci güne taşıdı. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi fazla değişmedi ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.6 tırmandı. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 ve Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 yükseldi. Gösterge endeks geçen hafta yüzde 0.3 düştü.

Tahviller

*Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek yüzde 2.60'açıktı.

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2.39'da kaldı

Emtia

*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,252.79 dolara indi.

*Petrol yüzde 0.2 yükselerek varil başına 52.35 doalra çıktı ve yükselişini beşinci güne taşıdı.

*Demir cevheri Cuma günü ayı piyasasına girdikten sonra yüzde 0.6 geriledi.