Piyasalarda sakin ve pozitif hava hakim

Dolar/TL'nin toparlanmasına paralel endekste pozitif seyir bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarının bu hafta toparlanması ve borsalarında bunu izlemesine paralel olarak BIST-100 endeksinde pozitif seyrin bugün de sürmesi beklenirken, cuma açıklanacak ABD istihdam verisi öncesi keskin hareket beklenmiyor.

Bugün Akbank'ın yıl sonu bilançosunu açıklaması bekleniyor.

Endeks dün dolar/TL'nin 2.25'e gerilemesine paralel olarak yüzde 1.7 artıda 62,700 puanın üzerinde kapandı. VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Şubat sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.2 artıda bulunuyor.

Bugün yurtdışında öncelikle izlenen veriler arasında ABD açıklanacak Ocak ayı ADP özel istihdam verisi bulunuyor. Veri, Cuma günü açıklanacak olan ve Fed tarafından yakından izlenen ABD tarım dışı istihdam verisi hakkında fikir veriyor. Bugün izlenecek diğer veriler arasında Almanya, euro bölgesi ve ABD hizmet sektörü PMI verileri yer alıyor.

Anadolu Yatırım stratejisti Tuncay Turşucu, endeksin artıda seyretmesini ancak güçlü bir açılış beklemediğini ifade ederek, "61,000 düzeyi güçlü bir destek seviyesi oldu. Burayı baz alarak endeks güçlü tepki verebiliyor. Bugün 63,000'i geçebilecek miyiz onu izleyeceğiz" dedi.

Dolar/TL'nin gerilemesi ve gösterge faizin yüzde 11'in altına inerek hisse senetleri için ılımlı bir ortam yaratıyor.

Turşucu, "Fakat dolar karşısında değer kazanmak bize mahsus değil. Endekslerde kurun düşüşüne bağlı tepkiler oluyor ancak bu uzun soluklu mu yoksa kısa bir tepki mi bilmiyoruz. ABD verisine kadar beklemeye ihtiyaç var" dedi.

Dün güne 2.28'in üzerinde başlayan dolar/TL akşam saatlerinde 2.25 seviyelerine geriledi. Dolar/TL bugün de düşüşünü sürdürerek güne TSİ 0826'da 2.2445/2.2460 seviyesinde başladı.

Akbank'ın yıl sonu kârının kredilerdeki yavaşlama ve faizlerdeki dalgalanmaların etkisiyle yüzde 3.4 artışla 3.05 milyar lira olması son çeyrek kârının ise 728 milyon lira olması bekleniyor.

Türk Telekom'un dördüncü çeyrek net kârı kur farkı giderlerindeki artışın etkisiyle yüzde 57 düşüşle 260 milyon lira; 2013 tamamında ise yaklaşık yüzde 51 düşüşle 1.3
milyar lira olarak beklentilerin hafif altında gerçekleşti.

Türk Telekom ayrıca hisse başına brüt 34.2998 kuruş olarak nakden dağıtımını genel kurulun onayına sunacak. Telekom hisseleri dün 5.5 liradan kapandı.

Tofaş'ın son çeyrek kârı da yaklaşık yüzde 10 düşüşle 113.7 milyon lira olarak, beklentilerin altında kaldı.

Dün Latin Amerika'daki gelişmekte olan ülkelerin yüzde 0.5 artıda kapanmasının ardından, dünya gelişmekte olan ülke borsaları MSCI endeksi yüzde 0.1 ekside bulunuyor. Japonya
dışındaki Asya Pasifik borsaları ise yüzde 0.4 ekside seyrediyor.

Uzmanlar uluslararası piyasalarda ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde kırılganlık olabileceğini ve bugün ABD'de açıklanacak ADP özel istihdam verisinin izlendiğini belirttiler.

Bu konularda ilginizi çekebilir