Piyasalarda ticaret savaşı endişesi

Küresel piyasalar yeni haftaya ticaret savaşı endişeleri ile başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu hafta küresel piyasaların en önemli gündemi başta ABD ile Çin arasında olmak üzere ticaret savaşına ilişkin gelişmeler olacak.

ABD yönetiminin geçen hafta Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar açıklaması sonrasında çıkan haberler doğrultusunda Çin’e yönelik yeni tarifeleri uygulamaya koyup koymayacağı merakla bekleniyor. Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) çarşamba günü açıklanacak faiz kararı, Avro Bölgesi'nin bugün yayımlanacak enflasyonu ve cuma günkü imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ise veri gündeminde öne çıkan başlıklar olarak dikkati çekiyor.

ABD'de geçen hafta çekirdek enflasyonun 10 yılın zirvesinden gerilemesi ve hafta boyunca devam eden ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin konuşmalarında faiz artırım süreci ile ilgili net bir sinyal verilmemesinin ardından pay piyasalarında dalgalı bir seyir izlendi. Cuma günü yatay seyreden New York borsası, haftalık bazda ise önceki haftaya göre ortalama yüzde 1 değer kazandı.

Avrupa tarafında geçen haftaki Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası toplantılarından beklendiği gibi faiz artırım kararı çıkmaması ve ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarının dengeli bulunması, euro/dolar paritesinin 1,1550-1,1750 bandındaki seyrinin sürmesine neden oldu. Cuma günü pozitif seyreden Avrupa borsalarında, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,57, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,46 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,31 yükseliş kaydetti.

Asya borsaları

Asya borsalarında haftanın ilk işlem gününde satış ağırlıklı bir seyir izlendi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e 200 milyar dolarlık ek vergi koymaya hazırlandığı haberlerinin ardından, Şanghay bileşik endeksi haftaya sert düşüşle başladı.

Endeks, 2.647,91 puana gerileyerek son 5 günün en düşük seviyesini görürken, kapanışa doğru yüzde 1,1 azalarak 2.651,79 puan oldu.

Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 1,1 azalışla 37.678,28 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,4 düşüşle 26.900,82 puanda ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,7 kayıpla 2.303,01 puanda seyrediyor.

Japonya piyasalarında ise tatil dolayısıyla işlem yapılmazken, uluslararası piyasalarda dolar/yen paritesi yüzde 0,1 değer kaybıyla 111,9 seviyelerinden işlem görüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir