Piyasalarda Trump etkisi devam ediyor

ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve doların küresel çapta değer kazanması, yurt içi piyasada da oynaklığa neden oldu. Dolar/TL 3.30 rekoruna yaklaşırken, 10 yıllık tahvil faizi ilk kez yüzde 11 seviyesini aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasının ardından piyasalarda oynaklık devam ediyor. ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizleri gün içerisinde 10 ayın en yükseği olan yüzde 2.3 seviyesine kadar yükseldi. ABD Doları, Trump'ın seçim zaferi ardından daha yüksek enflasyon beklentileri ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle önemli para birimleri karşısında 11 ayın en yüksek seviyesine geldi. 

Euro, dolar karşısında ocak ayından bu yana en düşük olan 1.0728 seviyesine gerilerken, dolar endeksi yüzde 1 artarak aralık ayından bu yana en yüksek olan 100 seviyesini aştı. Bu hareketlerin temelinde Trump yönetiminin harcamaları artırıp ticarete daha fazla kısıtlama getireceği ve bu adımların gelişmiş ülkelerde son 10 yıldır görülen düşük enflasyon sürecine son vereceği beklentileri etkili oldu.

Dolar/TL zirveye göz kırptı

Dolar/TL, ABD Hazine tahvil faizlerinde görülen sert yükseliş ve dolarda global bazda değerlenmenin yanı sıra iç tedirginliklerle bugün tarihi zirve olan 3.30'a yaklaştı. Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından geçen hafta illikit işlemlerde ilk tepki olarak yeni zirve olan 3.30'u test eden dolar/TL, bugün 3.2983 seviyesini gördü. Serbest piyasada dolar günü 3.2790 iradan tamamladı.

Euro 3.55 liradan alıcı buldu

Euro/TL ise bugün 3.5530 seviyesine kadar çıktı. Euro/TL'de ABD seçimi sonrası illikit piyasada 3.6922, sepet bazında TL ise 3.4858 ile tarihi zirveyi görmüştü. Euro, serbest piyasada 3.5230 liradan kapandı.

10 yıllık tahvil faizleri yüzde 11 seviyesini aştı

Tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil ilk kez yüzde 11 seviyesini aştı. Bugün spot kapanışta yüzde 11.06, valörde yüzde 11.14'e kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 11.04 seviyesinde yer aldı. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.89 oldu. Bugün ise spot kapanışta saat 1711'de son işlemde yüzde 10.09 seviyesindeydi.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte:
Borsamız dolar bazında 7 senenin en düşük seviyesine satıldı

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, Trump'ın politikalarının, ABD'nin cari açığı olan gelişmekte olan ülkelerin büyüme eğrisine olumsuz yansıyacak olması nedeniyle en fazla satışların bu ülkelerin tahvil ve hisse senedi piyasalarında geliştiğini belirterek, "Örneğin Çin tahvilleri. Türkiye'ye bakacak olursak, cari açık ülkesi olarak düşük faiz ortamından en çok nemalanan ülkelerden biriydik. Trump ile yeni gelişen resimde bir anda en yüksek risk kategorisine dahil olduk ve para birimimiz dolar karşısında tarihin en düşük seviyesine, borsamız da dolar bazında 7 senenin en düşük seviyesine bugün satıldı" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir