Piyasalarda Yunanistan belirsizliği hakim

Global piyasalar, Yunanistan'a ilişkin gelişmelere odaklı seyrini sürdürürken, taraflar arasında anlaşma sağlanması için zamanın kısalması pay piyasalarında satış baskısına yol açtı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, Yunanistan odaklı seyrini sürdürüyor.

ABD'de dün açıklanan ve enflasyon üzerinde etkili olması açısından önem taşıyan tüketici harcamaları, mayısta yüzde 0,9'la yaklaşık 6 yılın en büyük artışına işaret ederken, haftalık işsizlik başvuruları da 271 binle beklentilerin hafif altında kaldı. 

Açıklanan veriler ve Yunanistan konusunda henüz bir anlaşmaya sağlanamaması sonrasında dolar endeksi 95,1 seviyelerinde dengelenirken, ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,36 seviyesine kadar geriledi. New York borsasında endeksler ise düşüşünü ikinci güne taşıdı. Dow Jones Endeksi yüzde 0,4, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0,3 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi de yüzde 0,2 değer kaybetti. 

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak haziran ayı Michigan Üniversitesi Güven Endeksi'nin takip edileceğini dile getiriyor. 

Avrupa tarafında, Yunanistan konusundaki belirsizliğin sürmesi pay piyasaları üzerinde baskı oluştururken, avro/dolar paritesi 1,12 seviyesinin hemen üzerinde tutundu. Almanya'da DAX endeksi yatay kapanırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,1 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,5 geriledi. 

Analistler, Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borçlarını ödemesi için 30 Haziran'ın son gün olduğunu anımsatarak, söz konusu tarihin yaklaşmasıyla ülkenin temerrüte düşeceğine ilişkin endişelerin arttığını, bu nedenle cumartesi günü gerçekleştirilecek Eurogroup toplantısının hayati önem taşıdığını kaydediyor. 

Asya piyasaları ise ABD'deki negatif havayı devralırken, Çin'de Şanhgay bileşik endeksinde şu dakikalarda yüzde 5,5'lik düşüş gözleniyor. Japonya'da Nikkei endeksi ise yenin dolar karşısında güçlenmesinin ihracatçı firmalara satış getirmesiyle haftayı yüzde 0,1'lik gerilemeyle tamamladı. 


Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle; 

09.00 Almanya, haziran ayı İthalat Fiyat Endeksi  

09.45 Fransa, haziran ayı Tüketici Güveni Endeksi 

10.00 Türkiye, mayıs ayı uluslararası rezervler ve döviz likiditesi 

11.00 İtalya, haziran ayı Tüketici Güveni Endeksi 

17.00 ABD, haziran ayı Michigan Üniversitesi Güven Endeksi 

Bu konularda ilginizi çekebilir