Piyasalardaki pozitif hava yeni haftaya taşındı

Küresel piyasalarda ve TL varlıklarda geçen hafta etkili olan pozitif havanın bu hafta boyunca da devam etmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel ekonomideki belirsizliklerin etkisiyle azalan ABD Merkez Bankası'na (Fed) ilişkin faiz artırım beklentileri, geçen hafta açıklanan ABD 2'inci çeyrek büyüme verisinin yüzde 1,2 ile beklentilerin oldukça altında kalmasının ardından gerilemeye devam ederken, buna bağlı olarak dolar talebinin azaldığı, TL varlıklarının değerlendiği görüldü. 

BIST 100 endeksi, geçen hafta yüzde 5,1 kazandırmasının ardından yeni haftaya da artışla başladı ve 76.800 seviyesine kadar çıktı. Endeks Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası 70.400 puana kadar inmişti. Küresel piyasalarda artan risk iştahı ve yurt içinde darbe girişimi sonrası ekonomi yönetiminin kriz ortamını iyi yönetmesiyle BIST 100 endeksi yükselirken, döviz kurları ve faizler de düşüş eğilimine girdi. Dolar/TL FETÖ'nün darbe girişimi sonrası 3,10 sınırına kadar çıkmasının ardından girdiği düşüş trendi ile bugün 2,9750'ye geriledi, gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 9,18'de dengelendi.

Yeni haftada yoğun veri takviminin küresel risk iştahı üzerinde belirleyici olması beklenirken, özellikle haftanın son işlem günü ABD tarım dışı istihdam verisi ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesinin piyasaların odak noktasında olacağı ifade ediliyor.

 

Moody's'in hamlesi bekleniyor

Yurt içinde çarşamba günü açıklanacak enflasyon verisinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirim politikasına ilişkin beklentileri ve bu yolla da tahvil-bono ile döviz piyasasının seyri üzerinde etkili olabileceğini dile getiren analistler, cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen Moody's değerlendirmesinden ise herhangi bir not ya da görünüm değişikliği beklemiyor.

Analistler, Moody's'in FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Türkiye'yi not indirimi için izlemeye aldığını ifade etmesinin ardından 5 Ağustos'taki değerlendirmeyi pas geçebileceğini, gelişmeleri görmek için Türkiye'ye zaman vereceğini tahmin ediyor.

AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) yüzde 0,64 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin enflasyon beklentilerinin ortalamasına göre haziranda yüzde 7,64 olan yıllık enflasyonun yüzde 8,23'e yükseleceği hesaplanıyor. TCMB'de son açıklamalarında temmuz ayında enflasyonun yükselebileceğini, ardından düşüş eğilimine geri döneceğini ifade etmişti.

ABD'de son zamanlarda beklentileri karşılamayan verilerin, Fed'in faiz artırımını erteleyeceği beklentilerini güçlendirdiğini dile getiren analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin zayıf gelmesi durumunda dolardaki değer kaybının ve gelişen ülke varlıklarına ilginin devam edeceğini öngörüyor. 

Fed'in politikaları üzerinde büyük oranda etkili tarım dışı istihdam verisi, mayıs ayında 38 binlik artışla beklentilerin oldukça altında kalmasının ardından haziran ayında toparlamış ve 287 bin artışla beklentileri aşmıştı. Ekonomistler, cuma günü açıklanacak temmuz ayı tarım dışı istihdam verisinin 175 bin artmasını bekliyor. 175 bin veya daha az bir artışın görülmesi durumunda piyasalardaki risk iştahının devam edeceğini ve doların düşüş trendindeki hareketini sürdüreceğini dile getiren analistler, geçen ay yüzde 4,9'a çıkan işsizlik oranının ise tekrar yüzde 4,8'e inebileceğini tahmin ediyor.

'Dolar 2,90 - 2,9250 TL bölgesine kadar inebilir'

Alnus Yatırım Menkul Değerler Stratejisti Dağhan Gökçe, 15 Temmuz sonrasında Türkiye piyasalarında normalleşme sürecinin devam ettiğini belirterek, özellikle geçen hafta Fed tarafından da pozitif rüzgârı almasının ardından ağustos ayının normalleşme adına uygun bir zaman olduğunu ifade etti. 

Fed'in faiz artışının en erken 21 Eylül'e kaldığını anımsatan Gökçe, "Bu da önümüzde 1,5 ay kadar TL ve borsa adına olumlu gelişmeler yaşayabileceğimiz bir dönemi işaret ediyor. Bu denklemde tek problem Fitch ya da Moody’s tarafından gelebilecek not ile ilgili açıklamalar" dedi.

Gökçe, kredi derecelendirme kuruluşlarından olumsuz bir adım beklenmediğini ancak, bu açıklamaların olumsuz olması durumunda dahi TL ve borsadaki etkisinin geçici ve kısa vadeli olacağını tahmin ediyor. Yatırımcıların TL’de kalmak ve BIST 30 şirketlerine yatırım yapmaya devam etmelerinin, önemli fırsatlar barındırdığına dikkati çeken Gökçe, global çapta dolarda genel satış eğiliminin hakim olduğunu kaydediyor.

Gökçe, dolar/TL'nin ağustos ayında 2,90-2,9250 bölgesinde kalan fiyat boşluğunu kapatabileceğini belirterek, değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Dolar/TL 3,0950 gördüğünden bu yana düşen bantta sürekli bir geri çekilme var ve geçtiğimiz cuma da bu düşen bantı aşağı yönlü kırdık. BIST 100 tarafında ise yatırımcılar daha yavaş hareket ediyor. 75.000 üstü kapanışı 2 hafta içerisinde yapmış olmak ağustos ortasına doğru yeniden 78.500 seviyelerini öne çıkaracak önemli bir gösterge."