Piyasaları bu sefer de Çin ve K. Kore sallıyor

Çin Yuanı'ndaki değer kaybının devamı ve bu sabah Kuzey Kore'nin ilk hidrojen bombasını başarıyla test ettiğini açıklamasıyla artan jeopolitik gerginlikler küresel piyasalarla birlikte yurtiçinde de etkisini gösteriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'in yuanın daha çok zayıflamasına izin vererek yavaşlayan ekonomisine dair endişelerin artmasına yol açmasının ardından, tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel dolar karşısındaki kayıplarını artırarak üç ayın zirvesi olan 3 seviyesini aştı, borsa güne düşüşle başladı. Dolar/TL bugün bankalararası piyasada son 3 ayın en yüksek seviyesi olan 3,0050'ye çıktı. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksinde ilk işlemler 308 puan düşüşle 70.379 puandan gerçekleşti. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,44 oranında değer kaybetti. 

Analistler, küresel piyasalardaki azalan risk iştahının özellikle gelişen ülke varlıkları üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, bugün yurt dışındaki yoğun veri gündeminin izleneceğini dile getiriyor. 

Gelişmekte olan piyasalarda Kuzey Kore'nin nükleer testinin yanı sıra Ortadoğu'da devam eden jeopolitik riskler de baskı yaratıyor.

Piyasaların gündemi

Bugün Avrupa ve ABD'de açıklanacak olan hizmet PMI'lar takip edilecek. Ancak öne çıkan gündem maddeleri ABD'de yoğunlaşıyor. 

15:15'de açıklanacak olan ADP özel sektör istihdamı, Cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdama ilişkin beklentileri şekillendirecek. Ayrıca ABD tarafında 15.30'da Kasım ayı dış ticaret dengesi, 17:00'daki ISM imalat dışı PMI endeksi verileri açıklanacak. 

Saat 21:00'da açıklanacak olan 15-16 Aralık FOMC toplantısı tutanaklarında ise enflasyona ilişkin beklentilerin detayları ve üyelerin karara destek vermelerinin gerekçeleri yakından izlenecek.

Dış piyasalar

Asya borsaları ve birçok gelişen piyasa para birimi, Çin'in yuanın daha çok zayıflamasına izin vererek yavaşlayan ekonomisine dair endişelerin artmasına yol açması ve Kuzey Kore'nin nükleer testinin jeopolitik gerilimleri yükseltmesi üzerine kayıplar yaşadı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi, Çin Merkez Bankası'nın yuan için orta seviye olarak dört buçuk yılın en düşük seviyesini belirlemesinin ardından yüzde 1 düştü. Japonya Nikkei endeksi ise erken saatlerde yüzde 1.4'e varan düşüşler yaşamasının ardından öğleden sonra hafif toparlanarak kayıplarını yüzde 1'e indirdi.

Çin'de ise belirli şirketlerin büyük hissedarlarının hisse satmalarına yönelik yasağın bir süre daha devam edeceğine dair haberlerle Shanghai borsası yüzde 0.7 yükseliş gösterdi.