Piyasaların bu haftaki ajandası yoğun

Piyasalar bu hafta Ukrayna'daki gelişmeler, enflasyon raporu ve Fed toplantısını izleyecek. Çarşamba günü mart ayı dış ticaret verileri açıklanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ukrayna'da devam eden gerginlik gelişmekte olan piyasa para birimlerinde baskı yaratmaya devam ederken, piyasalar bu hafta Rusya ve Ukrayna'daki gelişmeleri, yurtiçinde Enflasyon Raporu'nu ve Fed toplantısını izleyecek.

Bu hafta Çarşamba günü mart ayı dış ticaret verilerinin yanı sıra yılın ikinci Enflasyon Raporu açıklanacak. Aynı gün Türkiye piyasaları kapandıktan sonra ise Fed faiz toplantısının sonuçları açıklanacak.

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, Ocak ayı Enflasyon Raporu'nda yüzde 6.6 olarak açıklanan 2014 enflasyon tahmininin TL'deki gelişmeler ve gıda fiyatlarına bağlı olarak sınırlı da olsa yukarı yönde (yüzde 7 seviyelerine) revize edilebileceğini söyledi. TCMB'nin faizlerde değişikliğe gitmediği PPK toplantısı sonrasında kısa vadeli tahvil faizleri yükselirken, uzun vadeli tahvil faizlerinin gerilediğini ve getiri eğrisinin eğiminin yataylaştığını hatırlatan Çakıroğlu, "Enflasyon Raporu tahvil faizlerinin seyri açısından önemli olacaktır, getiri eğrisinin mevcut eğimini büyük oranda devam ettirebileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Çakıroğlu, TCMB'nin faizlerde indirime gidebileceği kaygılarıyla zayıflayan TL'nin, mevcut duruşun korunmasıyla değerlendiğini belirterek, Enflasyon Raporu'nda ortaya konacak baz senaryonun yanı sıra global piyasalardaki gelişmelerin de izleneceğini belirtti. Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçılar ülkenin doğusunda rehin aldıkları Avrupalı gözlemcileri basın karşısına çıkardılar. Eylemciler bir gözlemciyi salıverirken, ellerinde bulunan diğer yedi gözlemciyi serbest bırakmayı düşünmediklerini ifade ettiler. Diğer taraftan ABD ve AB Rusya'ya yeni yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor.

Yatırımcıların yarın ve Çarşamba günü yapılacak olan Fed toplantısı ve cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi öncesine temkinli oldukları görülüyor.

Para politikasına dair kararlarını Çarşamba günü açıklayacak olan Fed'in oy birliğiyle tahvil alımlarını azaltmaya devam etmesi beklenirken, toplantıda ileride hangi ekonomik koşulların faiz artırımı için gerekli ortamı hazırlayacağını da görüşmeleri bekleniyor.

Dolar/TL 2.1350 seviyesinde

Dolar/TL Ukrayna'da devam eden çatışmalar ve Rusya'nın kredi notunun indirilmesinin gelişmekte olan piyasalara olumsuz yansımasıyla cuma gününe yükselişle başlayarak 2.14 seviyesini aşmış ancak Türkiye'nin benzer ülkeler arasında halen en yüksek faizi verenlerden biri olması nedeniyle TL'nin benzer para birimlerinden ayrışmasıyla tekrar gerilemişti.

Cuma günü saat gün sonuna doğru 1330/2.1337 seviyesinde olan Dolar/TL, bankalararası işlemlerde bu sabah 2.1360 seviyesinde.

Kapalıçarşı'da 2,1350 liradan alınan dolar 2,1380 liradan satılıyor. 2,9530 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 2,9560 lira olarak belirlendi.

Tahvil-bono piyasasında 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, Cuma günü spot kapanışta son işlemde yüzde 9.65, valörde ise yüzde 9.62, 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin faizi ise spot kapanış ve valörde son işlemde yüzde 9.91 seviyesindeydi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir