Piyasaların gündemi yoğun

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar dün de yükseliş eğilimini destekleyecek kısa vadeli bir beklenti oluşturamayınca bant içindeki dalgalı hareketini devam ettirerek bugün açıklanacak yoğun veri gündemine odaklandı.

ABD'de bazı şirketlerin yıl sonu gelir beklentilerini düşürmesi, açıklanan nisan ayı dış ticaret açığının beklentilerin altında gelmesinin pozitif etkisini dengelerken, Dow Jones endeksi günü önceki kapanışa göre yüzde 0,50 oranında değer kaybederek 15.178 puandan tamamladı. Analistler, yaklaşık bir aydır 15.000 - 15.500 geniş bandı arasındaki hareketini devam ettiren Dow Jones endeksinin bantın alt sınırına yakın olduğunu, dolayısıyla düşüş tedirginliğinin alımları sınırlıyor olabileceğini belirtiyor.

Avrupa tarafında bugün açıklanacak büyüme ve perakende satışlar verisi ile yarın açıklanacak İngiltere ve Avrupa Merkez Bankası (BOE, ECB) faiz kararı öncesinde dün pozitif bir seyir izlendi.

Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,12 oranında yükselişle 8.296 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,13, İngiltere'de FTSE 100 endeksi de yüzde 0,51 oranında değer kazandı.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da önceki gün gerçekleşen son 10 yılın en hızlı düşüşünün yaralarının bir kısmı dün sarıldı. Haftanın ilk işlem gününde "Gezi Parkı olayları"nın yarattığı tedirginlikle yüzde 10'un üzerinde değer kaybeden BIST 100 endeksi, dün Başbakan Yardımcısı ve Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın açıklamalarının ardından tansiyonun düşeceğine yönelik beklentilerle yaklaşık yüzde 5 oranında değer kazandı, gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 6,78'den yüzde 6 seviyelerine geriledi.

GÜNÜN AJANDASI