Piyasaların iştahı kaçtı

Hisse piyasaları teknolojinin ardından enerji şirketleriyle satış gördü. Dün sert gerileyen petrol fiyatlarıyla ABD borsasında satışlar yüzde 2'yi aştı. İçeride ise borsa yatay, TL artıda. (Muhammed Kafadar-dunya.com)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muhammed KAFADAR

Haftaya teknoloji hisselerindeki satışla başlayan ABD borsaları dün de enerji şirketleriyle geriledi. ABD'yi izleyen küresel pay piyasalarına satış geldi.

Teknoloji şirketlerinin iş hacmi ve karlılıklarına ilişkin endişelerle haftaya düşüşle başlayan New York borsasında endeksler haftanın ilk işlem gününde kaydettikleri yüzde 1,56 (Dow Jones), yüzde 1,66 (S&P 500) ve yüzde 3,03'lük (Nasdaq) gerilemenin ardından dün de enerji şirketleri öncülüğünde sırasıyla yüzde 2.21, yüzde 1,82 ve yüzde 1.70 düştü.

ABD'de etkili olan düşüşle Asya ve Avrupa borsaları satış gördü. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün yüzde 1.4 düşüşle kapanmasının ardından bugün yüzde 0.6 geriledi. Avrupa'da da gösterge endeks Stoxx Europe 600 dün yüzde 1,14 geriledi.

İçeride ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün günü yüzde 3’ün üzerinde kayıpla kapattı. Borsa bugüne yatay hareketle başlarken analistler, 90.000- 96.000 aralığında sıkışık görüntü çizen endeksin majör bir gelişme olmaması halinde bu seviyelerde seyrinin devamını bekliyor.

Petrol fiyatları sert geriledi

Önceki gün Apple'ın yüzde 4 değer kaybetmesine neden olan satışların ardından dün de yüzde 4'ün üzerinde gerileyen petrol fiyatları piyasalarda baskıya neden oldu. Petrolde sert düşüş küresel ekonomik büyümenin yavaşladığına dair artan endişelerin ardından geldi.

ABD'de perakende şirketlerinin düşük ciro tahminleri açıklaması ve arz fazlası endişesiyle Brent petrol 67 dolardan 62 dolar seviyelerine kadar çekildi. Brent petrolün varil fiyatı bu sabah 63,50 dolar civarında. Batı Teksas tipi petrol de 57 dolardan 53 seviyesine gerilemesinin ardından hafif toparlandı ve 54'ün üzerine çıktı. Petrol fiyatlarındaki hafif yükseliş ABD stoklarının sürpriz şekilde azalmasının ardından geldi.

ABD Başkanı Trump'ın dün Suudi Arabistan'a Kaşıkçı cinayetiyle ilgili yaptırım uygulamayacaklarını açıklaması ve daha önce İran'a yaptırımlar noktasında 8 ülkeye verilen muafiyetin uzatılabileceği beklentisi petrolde düşüşe destek oldu.

Trump, dün yaptığı açıklamada, "100 milyarlarca dolardan vazgeçmeyeceğiz. Eğer vazgeçersek petrol fiyatları tavan yapacak." ifadelerini kullandı. Diğer taraftan ABD'de, ucuz petrol isteyen Trump'ın yukarı yönde hareketlerin önüne geçebilmek için İran'a muafiyetleri uzatabileceği konuşuluyor.

Yatırımcı dolara yöneldi

Bu gelişmelerle birlikte yatırımcı yeniden güvenli liman olarak gördüğü dolara yöneldi ve endeks 96'ya kadar gerilemesinin ardından hafif yukarı yönde hareket etti. Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen endeks bu sabah 96,7 civarında yatay hareket ediyor.

Dün, iç siyasi gelişmelerin de etkisiyle yüzde 2’ye yakın prim yapan ve 5.40'ın üzerine gelen dolar kuru ise hafif gevşemeyle 5.37'den işlem görüyor. Uzmanlar dünkü yükselişe karşın bir süre daha TL'de pozitif fiyatlamanın devamını öngörüyor. 5.30'un altının test edilmesini bekleyen uzmanlar, bu seviyeden gelebilecek alımlarda 5.50'lere doğru yöneliş olabileceğini ifade ediyor. Petroldeki düşüşün de TL'ye destek olabileceğini belirten uzmanlar, esas olarak Fed'in aralık toplantısından çıkacak 2019 projeksiyonun yakından izlendiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir