Piyasaların tadı yok

Borsa İstanbul güne hafif satıcılı bir başlangıç yaparken dolarda ilk işlemler 2,91 seviyesinin üzerinde gerçekleşiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalar, önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek Fed toplantısında faizlerin artırılabileceği beklentisiyle yatırımcıların temkinli davranması ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşten olumsuz etkilenen küresel piyasaların etkisiyle yatay açılışdı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 135 puan düşüşle 73.773 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,18 oranında değer kaybetti. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.25 düşüşle 90.9000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL aralık sonu kontratları ise yüzde 0.04 yükselişle 2.9370 seviyesinde seyrediyor. 

Dün gün boyunca yukarı yönlü bir seyir izleyen ve piyasaların kapanış saatlerinde 2.9130/2.9149 seviyesinde olan dolar/TL  bu sabah 2.9150/2.9160 seviyesinde. 

ABD'den gelen olumlu ekonomik veriler ve Fed yetkililerinin faizlerin aralıkta artırılacağına dair güçlü sinyaller vermesiyle önümüzdeki hafta gerçekleştirilecek politika toplantısından önce yatırımcılar temkinli duruş sergiliyorlar.  

Diğer yandan petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşten dolayı enerji hisselerinde yaşanan kayıplarla gerek Asya gerekse ABD borsaları düşüş eğilimi gösterdi.  

Yurt içinde açıklanacak önemli veriler arasında bugün saat 10:00'da ekim ayı sanayi üretimi verileri; yurt dışında ise İngiltere sanayi üretimi ve Euro Bölgesi ekonomik büyüme verileri bulunuyor.  

Şeker Yatırım günlük borsa raporunda, "Fed kararı öncesinde piyasalarda süren stres, Rusya ile ilgili gerilimin yanı sıra kur ve faiz tarafındaki hareketlilik BIST tarafında satış baskısının devamına neden olmakta. Mevcut piyasa algısını iyimsere çevirecek veri ve haber akışında değişim olmadığı sürece BIST'in satış baskılı seyrine devam edeceğini düşünüyoruz" ifadelerine yer verildi. 

Dış borsalar 

Asya borsaları petrol fiyatlarının enerji hisselerinde yarattığı düşüşün ardından son üç haftanın en zayıf seviyelerini görürken, yatırımcılar önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan faizlerin artırılmasının beklendiği Fed toplantısı öncesinde temkinli bir duruş alıyorlar.  

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1.2 düşerek bu ayın başında gerçekleştirdiği kazançları da geri verdi.  

Japonya Nikkei endeksi ise güne yüzde 0.3 yükselişle başlamasının ardından daha sonra yine negatife döndü. Japonya'da bu sabah açıklanan üçüncü çeyrek revize büyüme rakamlarına göre daha önce yüzde 0.8 daraldığı düşünülen ekonomi yüzde 1 büyüyerek resesyona girmedi.