Powell görevden alınabilir mi?

Trump'ın, Fed Başkanı Powell'ı görevden alması durumunda zaten volatil olan finansal piyasalara ağır darbe vuracağı belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ı görevden alma konusunu özel görüşmelerinde gündeme getirdiği bildiriliyor.

Konuya yakın iki kaynağın cumartesi günü verdiği bu bilgi eğer doğrulanırsa, zaten volatil olan finansal piyasaların çalkantıya düşmesi beklenebilir.

Kaynaklar, Fed'in faiz artırma uygulamasına açık ve kapalı olarak getirdiği itirazlara rağmen Trump'ın, Fed başkanlığına kendi seçtiği Powell'ı görevden almasını beklemediklerini de belirttiler.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, cumartesi günü bir Twitter mesajında, Trump'ın kendisine, Powell'ı görevden almayı hiçbir zaman önermediğini söylediğini duyurdu.

Mnuchin'in mesajına göre Trump kendisine şöyle söylemiş: "Powell'ı görevden almayı asla önermedim; ayrıca bunu yapmaya yetkim olduğunu da sanmıyorum"

Fed başkanını görevden almaya kalkışmanın, şimdiye kadar hiç atılmamış bir adım olacağı ve Fed'in bağımsızlığına bir saldırı olarak görüleceği belirtiliyor. Fed, bağımsızlığı sayesinde siyasetten uzak kalabiliyor.

Böyle bir girişimin, yasal olarak da sağlam nedenlere dayanamayacağı, ayrıca tüm dünyadaki finansal piyasalara ağır darbe vuracağı belirtiliyor.

Fed yasası, ABD başkanının bir Fed yönetim kurulu üyesini "nedeni olmak kaydıyla" görevden uzaklaştırma yetkisi veriyor. Ancak Trump'ın Fed'in faiz artırmalarına gerek kapalı toplantılarda, gerek açık olarak yaptığı itirazlar bu kategoriye girecek gibi görünmüyor.

Ancak Fed yasasına, başkanın görevden alınması konusunda şimdiye kadar başvurmak hiç gerekmedi.

Fed başkanları, yönetim kurulu üyesi olarak da ayrı süre boyunca hizmet ediyor. Trump'ın baş ekonomi danışmanı Larry Kudlow kasım ayında, Trump'ın Powell'ı Fed başkanlığından alıp, kurul üyesi görevini bırakmasının mümkün olmadığını söylemişti.