"Değişimi yakalayamasaydık Gana'nın da gerisinde kalırdık"

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bugün dünyada yaşananların uluslararası gelişme dinamiğinin kaymakta olduğunu da gösterdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ece CEYHUN - Derya EĞRİCAN GÜLEÇ

MERSİN - Türkiye İş Bankası ile DÜNYA Gazetesi'nin işbirliği ile Mersin'de 29'uncusu düzenlenen İş'le Buluşmalar Toplantısı'nda konuşan Genel Müdürü Adnan Bali, bugün 1 koyundan 4 post çıkartmaya çalışan, yüksek kaldıraç kullanan, borçlu ülkelerin sorun yaşadığını belirterek "Bundan 10 gün önce Danimarka'nın Kopenhag kentinde Uluslararası Finans Enstitüsü'nün bir toplantıya katıldım.

O toplantıda Nijerya, Gana ve Kenya gibi ülkelerin sunumları yapılıyordu. Nijerya, Gana ve Kenya'nın enflasyon ve faiz oranları 10'lu rakamlar. 10-14-16 gibi rakamlar. Nijerya'da bankacılık reformu hemen hemen tamamlanmış. Kenya'da yeni anayasa uygulanmasının iyi sürdüğü ifade ediliyor. Son noktada bu farklılaşan performansı gösterememiş olsaydık zannediyorum bu ligin de dışında kalacaktık" dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bugün dünyada yaşananların uluslararası gelişme dinamiğinin kaymakta olduğunu da gösterdiğine işaret ederek "Gelişmekte olan ülkeler özellikle doğuya doğru gelişme dinamiğinin kaymakta olduğunu müşahede ediyoruz. Global ülkelerin dinamiğini oluştururken ülkemiz müthiş bir müteşebbislik ruhuyla özellikle Anadolu'da giderek perakendeleşen sermaye yapısıyla çok farklı bir performans gösteriyor" diye konuştu.

Anadolu sermayesinin bugün 1980'lerle karşılaştırıldığında büyük bir değişimden geçtiğini ve bir dönem bayi ya da tedarik zinciri olan grupların bugünün dış ticaret şirketleri olduğunu, üretici haline geldiğine işaret eden Bali, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türkiye bugün bu tarz bir çoklu özellikle ekonomide hareketlilik yaşıyor.

Diğer taraftan dünyanın gelişmiş ekonomilerinde ciddi sorunlar yaşanıyor. Konu net bir borç sorunudur ve zamanında yüksek kaldıraç kullanan ekonomilerin şimdi sorunları vardır. Yüksek kaldıraç kullanarak borçlananlar şimdi sorun yaşıyor. Bir koyundan 4 post çıkaranlar sorun yaşıyor."

Basel'e ulusal ayar vermezsek potansiyelimizi kısıtlarız

Global krizin tüm etkilerinin devam ettiği bir dönemde finans kesiminin önünde Basel II başta olmak üzere ciddi değişikliklerin olduğu bir yılın ikinci yarısına girildiğine vurgu yapan Adnan Bali, uluslararası toplantılarda bugünün gelişmekte olan ülkelerinin temsilcilerinin bile Basel'e temkinli yaklaşımlar gösterdiğini aktardı. Bali, "ABD'li bir uzman Basel uygulamalarının ülkesindeki uygulamalarını açıklarken şöyle dedi:

'ABD'nin Basel uygulamalarını hayata geçirmek için bir acil plana ihtiyacı yok. Ekonominin istikrarı ve büyümesi bizim için daha önceliklidir.' Gelişen piyasalara daha olumsuz etkilerinin yansıyacağını gördüğümüz Basel için şayet ulusal düzeydeki ayarları vermezsek gelişme potansiyelimizi yeterince kullanma imkanımızı kaybedebiliriz ya da kısıtlı kullanabiliriz. Bizim şu anda dahili bir kısım uygulamalarımız Basel ile birleşince mükerrer etkiler yapmaktadır. Uyum süreci söz konusu olacaksa bu mükerrerlikler giderilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Güzeloğlu: Mersin en büyük ikinci liman

Mersin'in Türkiye'nin kuruluşundan bu yana ticaretle öne çıktığını anlatan Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "18. yy'nin ikinci yarısından bu yana Mersin ekonomisini dış ticareti belirliyor. Bugün Türkiye'nin İstanbul'dan sonra en büyük 2. dış ticareti gerçekleştiren kentidir. Geçen yıl 20 milyar doları aşkın dış ticaret Mersin'den gerçekleşti" dedi.

Mersin'in ithalat ve ihracat kavramlarının ete kemiğe büründüğü kent olduğunu kaydeden Güzeloğlu, İstanbul'dan sonra en büyük 2. limanı olduğunu, 1.4 milyon TEU konteyner ve 5 milyon ton dökme yük işlemiyle de en büyük ticari limanı olduğunu söyledi. Mersin'in dış ticaretin yanı sıra tarım ve turizmde de öne çıktığını kaydeden Güzeloğlu, vergi tahsilatında da Türkiye'nin 6.büyük ili olduğunu belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir