"Dolar yazın 2.02'ye gelebilir"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Yılmaz,"Beklentimiz dolar/TL'nin denge değeri olarak hesapladığımız 2,02'ye doğru hareket etmesi. Bu sürecin enflasyonun mayıs ayında tepe yaptıktan sonra gerilemeye başlaması ve dış dengede iyileşmenin gözle görülür hale gelmesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, "Beklentimiz dolar/TL'nin denge değeri olarak hesapladığımız 2,02'ye doğru hareket etmesi" dedi.

Geçen hafta perşembe günü Merkez Bankası'nın faizlerde değişiklik yapmamasının ardından 2,1282'ye kadar gerileyen dolar/TL bu seviyelerde tutunamamış ve haftayı 2,1342 seviyesinden tamamlamıştı.

Dolar/TL'de 2013 Mayıs ayından beri devam eden yükseliş trendinin, nisan ayı başında aşağı yönlü kırıldığını hatırlatan analistler, kurda geçen haftaki sınırlı artışa rağmen yükseliş trendine girilemediğini, görünümün tekrar TL lehine döndüğünü belirtiyor.  

Bugün bankalararası piyasada güne 2,1354 seviyesinden başlayan ve en yüksek 2,1413'ü gören dolar/TL, en düşük 2,1283'e geriledikten sonra şu dakikalarda 2,1260 seviyelerinden alıcı buluyor. Bankalararası piyasada en yüksek 2,9710 seviyesini gören euro/TL ise şu dakikalarda 2,9470'ten işlem görüyor.

Analistler, dolar/TL'de 2,13 seviyesinin altında kapanışların olması halinde 2,11 - 2,10 seviyelerinin destek konumunda olduğunu, bu seviyelerin altında ise 8 Nisan'daki 2,0883 desteğinin güçlü destek olarak öne çıkacağını tahmin ediyor.

"Yaz aylarında 2.02'ye gelebilir"

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, gün içerisinde risk algısında iyileşmeyle Türk lirasının değer kazanmasının takip edildiğini ifade etti.

Yılmaz, "Beklentimiz dolar/TL'nin denge değeri olarak hesapladığımız 2,02'ye doğru hareket etmesi. Bu sürecin enflasyonun mayıs ayında tepe yaptıktan sonra gerilemeye başlaması ve dış dengede iyileşmenin gözle görülür hale gelmesiyle yaz aylarında gerçekleşmesi mümkün" diye konuştu.

Kısa vade dinamiklere bakıldığında 2,3900 zirvesinden gerilemekte olan dolar/TL'nin geçen hafta perşembe günü faiz kararının açıklanmasıyla yükselen üçgeni aşağı yönlü kırdığını gözlemlediklerini söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Tepeden gelen trendde yükselen üçgen fiyatların gerilemeye devam edebileceğine bir işaret olarak değerlendirilebilir. Faiz kararının açıklandığı sırada piyasadaki söylenti ve tartışmalar arasında üçgenin tavanında fiyatlanan kur (2,1503) faizlerin sabit tutulmasıyla beklentiyle uyumlu şekilde tavanı kırarak yukarı çıkmak yerine gerileme gösterdi. İlk hedefin 2,1253 seviyesindeki destek olduğu görüşümüzü korumaktayız. Aslında perşembe günü 2,1278 değerine kadar teknik hareket beklentisiyle uyumlu şekilde değer kazanan kur, Ukrayna ile ilgili gelişmeler sonucu 2,14 seviyesine doğru tekrar yükseldi.

Bugün risk algısının olumluya dönmesiyle tekrar rahatlayan paritenin destek seviyesine yaklaştığını görüyoruz. Çarşamba sabahı enflasyon toplantısında TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamaları dahilinde bir sonraki hedef 2,0956 seviyesine doğru hareket gözlemleyebiliriz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir