"MB haziran ayında faiz indirebilir"

TEB Genel Müdürü Leblebici, "Merkez Bankasının 50 baz puan, maksimum 100 baz puan indirim yapabileceğini düşünüyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, Merkez Bankası'nın (TCMB) haziran ayından sonra hatta haziran ayında faiz indirebileceğini belirtti

TEB Akıl Fikir Yarışması ödül töreni sonrasında Leblebici, bankacılık sektörü ilk çeyrek sonuçları, büyüme, faiz indirimi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Leblebici, bankacılık ilk çeyrek sonuçlarının piyasada beklenildiği kadar olumsuz sonuçlar olmadığını, hem sektör hem de TEB için sürpriz sonuçlar alınmadığını ifade etti.

İlk çeyrek karlarında yüzde 15'e yakın düşüşlerin yaşandığını ve bunun beklentiler paralelinde olduğunu kaydeden Leblebici, "TEB olarak kredi büyümesinde sektöre göre daha iyiyiz. Orta ölçekli bankalar olarak da sektörün üzerinde büyümemiz gerekiyor. Yılın geriye kalanında çok hızlı bir şekilde kayıpların yerine koyulacağını düşünmüyorum. Kayıplar ileriki yıllarda yerine koyulacaktır. Yılın tamamına baktığımızda ilk çeyreğe benzer bir resim görürüz. 2014 yılında karlarda yüzde 15-20 arasında bir düşüş olur. TEB'in ise sektörden daha iyi kar açıklayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Faizlerde yakın zamanda bir indirim bekleyip beklemediği yönündeki soru üzerine Leblebici, TCMB'nin faiz indirimiyle ilgili tavrını net olarak ortaya koyduğunu dile getirdi. Merkez Bankasının enflasyondaki düşüşle birlikte faizi de indireceği düşüncesinde olduğunu belirten Leblebici, şöyle konuştu:

"Mayıs ayında açıklanan nisan ayı enflasyonu bu anlamda çok iyimser birşey göstermiyor. Hazirandan itibaren ihtimalin arttığını düşünüyorum. Çünkü baktığınızda mevsimsel etkilerle ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüşle birlikte bir gerileme görürüz. Merkez Bankası haziran ayından sonra hatta haziran ayında faiz indirebilir. Bankanın çok hızlı hareket edeceğini zannetmiyorum. Merkez Bankasının 50 baz puan maksimum 100 baz puan indirim yapabileceğini düşünüyorum."

Türkiye'nin ilk çeyrek ve yıl sonu büyüme beklentilerine ilişkin tahminlerini de paylaşan Leblebici, "Yılın ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 3 civarında olmasının bekliyorum" dedi.

Kapasite kullanım oranlarına bakıldığında dataların o kadar yavaşlamaya işaret etmediğine dikkati çeken Leblebici, "Sanayi üretim rakamları da bunu teyit ediyor. Yıl sonunda büyümenin yüzde 3 civarında olacağını düşünüyorum. IMF'nin yüzde 2 civarındaki o düşük büyüme tahminine katılmıyorum. Geçen yılki yüzde 4 büyümesi ile bu yıl öngörülen yüzde 3 büyümesine baktığımızda dramatik bir düşüş diye adlandırılamaz. Herşey kontrol altında devam ediyor" ifadelerini kullandı.

TEB Genel Müdürü Leblebici, "Konut ve tüketici kredi faiz oranlarında bir düşüş öngörüyor musunuz?" sorusu üzerine de, bilançoda pasif tarafın maliyeti ucuzlamaya başladığı zaman, aktif tarafındaki faiz oranlarında da düşüş olacağını söyledi.  

Mevduat faizinde bir miktar daha gevşeme olması gerektiğini vurgulayan Leblebici, mevduat faizlerinde gevşeme oldukça bunun aktif tarafa da yansıyacağını aktardı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir