"Tüketici kredileri büyümesi yavaşlayacak"

Ateş, tüketici yasalarının tüketici kredilerinin büyümesini yavaşlatacağını belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda yüzde 20-40 oranında artan bu alanların bu yıl itibarıyla gerileyeceğini düşünüyorum" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAKÜ - DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, DenizBank'ın ana sponsorluğunu üstlendiği "DenizBank Kadınlar CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Finalleri"ne katılmak için geldiği Azerbaycan'da, bankacılık sektörü ve DenizBank'ın faaliyetlerine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. 

Dünyada yaşanan ekonomik krizlere değinen Ateş, makroekonomik göstergelere bakıldığında Türkiye'nin kriz dönemini iyi hazırlıklarla geçirdiğini, bütçe açığının olmadığını, kamu borçlarının da gayrisafi milli hasılanın üçte biri düzeyinde bulunduğunu anlattı. 

Bu göstergelerin çok önemli olduğunu vurgulayan Ateş, "Aslında bu hususlar bizim için sıkıntı doğuran cari açığın finansmanına destek oluyor. Cari açık konusunda da gerek BDDK, Merkez Bankası, SPK, gerek diğer tüketici yasalarının çok yoğunlukla çıkması tüketici kredilerinin büyümesini yavaşlatacak. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 20 ile 40 oranında artan bu alanların, bu yıl itibarıyla gerileyeceğini düşünüyorum" dedi. 

Gelişmekte olan ülkelerde, krizden çıkma ve ekonomiyi tekrar sıkılaştırma politikaları çerçevesinde faizlerin ciddi biçimde arttığına dikkati çeken Ateş, özellikle enerji kaynaklarından yoksun bazı ülkelerde değer kayıplarının yaşandığını söyledi. 

Bu durumun bazı ülkeler için uyarıcı olduğunu ifade eden Ateş, "Ülkeler, artık yeni şartlara hazırlanılması gerektiğini anladı. Bu yeni şartlara hazırlanmak çerçevesinde, politikayı bir tarafa bırakacak olursak, Türkiye bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Alınması gereken tedbirler zamanında ve doğru biçimde alındı" diye konuştu. 

"Kredi kartlarındaki kısıtlamalarda bir gevşeme beklemiyorum" 

BDDK yetkililerinin "Kredi düzenlenmesi üzerinde bankaları rahatlatacak bir gevşeme bekleniyor" şeklindeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Ateş, şunları söyledi: 

"Kredilerde büyüme olacak. Örneğin yüzde 30-35 arasında giden büyüme yüzde 10-15 arasında düşecek. Faizi ve enflasyonu göz önünde bulundurursak bu büyüme yerinde saymak olarak düşünülebilir. Bunun banka bilançoları üzerine getireceği bir yük var. Pay payda efektiyle, payda kısmı büyümezse, pay kısmındaki problemli krediler oran olarak artar. Böyle ifadeler duyduk. Nasıl sonuçlanacağını bekliyoruz. Kredi kartlarındaki kısıtlamalarda bir gevşeme beklemiyorum. Yeni gelen tedbir çünkü. Gelirle kart limitini bağdaştırmak söz konusu. Bir bankaya müşteri olmak isteyen, diğer bankadaki limitini azaltmadan kredi alamıyor. Bu da farklı bir ortam oluşturdu piyasada. Kredi kartı talebi ve onların değerlendirmesinde oranlar düştü" 

"Seçimler ekonomiyi etkilemeyecek" 

Türkiye'de üç farklı seçim yapılacağını anımsatan Ateş, ekonomide seçim sonuçlarına göre aşırı bir dalgalanma olmayacağı görüşünü ifade etti. 

Ateş, "Türkiye bu süreçte demokratik ülke olmanın gereğini yerine getirecektir. Seçimler, ekonomimizi etkilemeyecektir" dedi. 

DenizBank'ın iş birlikleri... 

Belediyelerle yaptıkları iş birlikleri hakkında da bilgi veren Ateş, İstanbul başta olmak üzere 29 metropol belediyesinin büyük bölümüyle iş birliği içerisinde olduklarını, onların her türlü finansal ihtiyacını gerekirse uzun vadeli veya kısa vadeli olarak karşıladıklarını bildirdi. 

Belediyelerin 2001 öncesi durumdan çok daha iyi konumda bulunduklarını ve bilançolarını yönetme konusunda çok daha iyi seviyeye geldiklerine işaret eden Ateş, "Borçlarını vaktinde ödüyorlar. Büyükşehir belediyelerinde hiç sorun yok. Daha küçük belde ve benzeri belediyelerde sorunlar çıkabiliyor. Orada bile mevcut gelirleri toplayarak bilançoya çeki düzen verme olanak ve esnekliği fazladır" diye konuştu. 

"Türkiye'de DenizBank gibi spora destek veren başka banka yok" 

DenizBank'ın spor ve sanata önemli destekler sağladığını, voleybol ve futboldaki sponsorluk faaliyetlerini dile getiren Ateş, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor ve Bursaspor olarak anılan beş büyükler başta olmak üzere 15'e yakın spor kulübüne destek verdiklerini kaydetti. 

Trabzon ve Fenerbahçe kulüplerinin halka açılmasının DenizBank tarafından gerçekleştirildiğini, diğer birçok takım şirketlerinin birleşmesi, sermaye artırımları, tahvil ihracı gibi yeni sermaye piyasası araçlarını ilk olarak kendilerinin gündeme getirdiğini ifade etti. 

Ateş, şöyle devam etti: 

"İletişim bütçemizin yüzde 40'nı sponsorluklara harcıyoruz. Tabii ki bunun tamamını spor alanlarına değil, sanat alanına da katkılarda bulunuyoruz. Birçok uluslararası sanat festivallerine sponsorluklarımız var. Sberbank'ın da bu konuda hiçbir müdahalesi olmuyor. Zaten Ruslar sanatsever toplum ve bu konuya önem veriyor. Bizim yaptığımız işi de destekliyorlar. Fakat Rusya'da futbol çok da yaygın olmadığı için orada daha çok buz hokeyi ve benzeri salon sporlarına destek vermeye önem veriyorlar. Aslında Türkiye'de de spora bizim gibi destek veren başka banka yok." 

"2014'te rüzgara karşı koşmayacağız" 

Hakan Ateş, geçen yıl çok önemli faaliyetlerde bulunduklarını ve yüzde 40'ın üzerinde büyüme gerçekleştirdiklerini belirterek, 2013 sonrası dönemde dünya piyasalarında temel bir gösterge değişimi yaşandığını ve gelişen pazarların gelişmiş pazarlara kıyasla daha olumsuz şartlarda seyredeceğini söyledi. 

DenizBank Genel Müdürü Ateş, konjonktürün değişimine uygun pozisyon belirleyeceklerini belirterek, "Her zaman rüzgara karşı koşmamak lazım. Piyasalardan pay kapmak için büyümek zorundayız. Fakat bu, piyasayla paralel olacaktır" diye konuştu.