REK sonrası, TL sınırlı değer kazandı

TCMB'nin yeni indirime şu anda ihtiyaç duymayabileceği beklentisiyle dolar/TL 1.7950'nin altında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - TCMB'nin Ocak ve Şubat aylarındaki politika tepkisinin ardından TL'nin mevcut seyrine ilişkin Mart'ta yeni bir adıma ihtiyaç duymayabileceği beklentisiyle TL sınırlı da olsa değer kazanırken; gösterge faiz yatay seyir izledi.

Bankacılara göre, mevcut seviyede ihtiyaç duyulmasa bile, 26 Mart'ta gerçekleşecek PPK toplantısına kadar TL'deki seyir TCMB açısından belirleyici olmayı sürdürecek.

TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK), TL'de Şubat ayında görülen değer kaybı ve beklentilerin altında kalan enflasyonun etkisiyle Şubat ayında 119.69'a geriledi.

TEB Statejisti Erkin Işık, "Veri Şubat ayı ortalama kurundan hesaplanıyor, o yüzden TCMB'nin mevcut politika duruşu açısından çok belirleyici değil. Ancak şuanda da mevcut kur seviyelerine göre reel kurun 119.6 civarında olduğunu hesaplıyoruz" dedi ve ekledi:

"Merkez Bankası son dönemde yüzde 1.5-2.0 yıllık reel değerlenmeye vurgu yaptığı için, reel kur endeksinin 120'nin biraz üzerine çıkmasından rahatsız olmayacak gibi anlaşılıyor. Bu durumda, yurtdışı görünüm de desteklerse, kurlarda bir miktar daha değerlenme alanı olduğunu düşünüyoruz."

Reuters Matching sisteminde dün akşam 1.7998/1.8002 seviyesinde olan ve bugün güne 1.7973/1.7976 seviyesinde başlayan dolar/TL gün boyu sınırlı da olsa aşağı yönlü bir seyir izledi. Dolar/TL TSİ 1633'te 1.7946/1.7948 seviyesindeydi.

Merkez Bankası güçlü sermaye girişlerine paralel TL'deki değer kazanımının önüne geçmek ve kredi artış hızında son dönemde görülen ivmelenmeyi dizginlemek üzere, yılın ilk PPK toplantısında aldığı kararları Şubat ayında da devam ettirerek koridorun alt ve üst bandında 25 baz puan indirime gitmiş; TL ve döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını kısa vadelerde yükseltmişti.

"Açıklanan veri TL açısından pozitif" diyen bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Şu anda açıklanan veri yeni bir indirime gerek olmayacağı yönündeki piyasa beklentilerini kuvvetlendiriyor. Mart kararı hakkında düşünceler için daha erken ama bir fikir veriyor. Bir miktar değerlenme mümkün, ama o değerlenme TCMB'nin isteğinden fazla olursa mutlaka bir tepki gelecektir. Paritedeki hareketin de bugün kuru aşağı desteklediğini de belirtmek lazım " dedi.

Euro, bugün AB ekonomistlerine ilişkin verilerin beklentilerden daha iyi gelmesinin arıdan dolar karşısında değer kazanırken Perşembe günü gerçekleşecek ECB toplantısından bir faiz indirimi çıkabilir beklentisi ise kazançları sınırlıyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 12 Kasım'da yaptığı açıklamada, TL'nin aşırı değerli olma noktasına geldiğini ve bundan sonrasının politika tepkisi vermelerine neden olabileceğini söyleyerek, reel efektif kur endeksinin 120-125arasında değer alması halinde kısa vadede tepki verebileceklerini söylemişti.

Başçı, reel efektif kur endeksinin 125'i geçip 130 seviyesine gelmesi halinde daha kuvvetli bir politika uygulamaya gerek olacağını ellerindeki tüm araçları kullanabileceklerini belirtmişti.

Tahvil-bono piyasasında dün spot ve valörlü kapanışta ortalama yüzde 5.76seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bugün spot ve valörlü kapanışta sırasıyla yüzde 5.78 ve yüzde 5.77 seviyesindeydi.