'Rekabet dijitalde ağırlık kazanacak'

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, hem verimlilik artışı sağlamak hem müşteri tabanını genişletmek isteyen bankaların dijital bankacılığa verdiği önemin artarak devam edeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, bankacılık sektöründe rekabetin dijital tarafta ağırlık kazanacağını düşünüyor. Bu yıl da bankacılık sektörü açısından verimlilik artışı ile gider yönetiminin en önemli ‘odak’lardan biri olacağını vurgulayan Faik Açıkalın, “Hem verimlilik artışı sağlamak hem müşteri tabanını genişletmek isteyen bankaların dijital bankacılığa verdiği önem artarak devam edecek. Mobil başta olmak üzere dijital kanallara yapılan yatırımların önümüzdeki yıllarda artacağını öngörüyoruz. Bu nedenle rekabetin müşteri memnuniyetini, zamandan ve maliyetlerden tasarruf ederek en üst düzeyde sağlamaya olanak tanıyan dijital bankacılıkta yoğunlaşacağını düşünüyoruz” dedi.

Sektördeki teknolojik dönüşüm sürer

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, teknolojiye en büyük yatırımı yapan bankacılık sektörünün önümüzdeki yıllarda teknolojik dönüşüme devam edeceğini belirtirken “Bu da müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ve erişilebilirliği arttıracak yeni uygulama, ürün ve hizmetler şeklinde karşımıza çıkacak. Türkiye’nin dijital bankası Yapı Kredi olarak bu süreçte sektörde yine devrim yaratacak ilklere imza atacağımızı söyleyebilirim. Öte yandan hem bireysel hem KOBİ segmentinin önemini korumaya devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yapı Kredi CEO’su Açıkalın, Türkiye’de dijital bankacılığın gelişimine baktıklarında ilk 6 milyon internet bankacılığı müşterisinin 13 yılda elde edildiğini, ikinci 6 milyon müşteriye 3 yılda, üçüncü 6 milyona ise 2,5 yılda ulaşıldığını belirterek, ilk 6 milyon müşterinin kazanıldığı sürenin yarısında 12 milyon müşterinin dijital kanalları tercih ettiğini, sadece mobil alanı incelediklerinde de “inanılmaz” bir büyüme gözlemlediklerini söyledi.

Mobil bankacılıkta ilk 5 milyon müşterinin 4,5 yılda kazanılırken, sonraki 10 milyon müşteriye ise sadece 2,5 yılda ulaşıldığını bildiren Açıkalın, tüm bu rakamların mobil ile birlikte dijitalin, öneminin yanı sıra ne derece büyük bir potansiyeli olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Dijitalleşme başrolde olacak

Sektörde teknolojik dönüşüm devam ederken Yapı Kredi cephesinde işlerin nasıl gelişeceğini de aktaran Faik Açıkalın, son dönemdeki yatırımlarının yüzde 70’ine yakınını dijital üzerine gerçekleştirdiklerini anlattı. Açıkalın, “2016 yılında dijital bankacılık odaklandığımız alanların başında geldi. Son dönemdeki yatırımlarımızın yüzde 70’ine yakınını dijital üzerine gerçekleştirdik. Bunun da karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Türkiye’nin dijital bankası Yapı Kredi olarak bankacılıkta yeni bir dönem başlattık” dedi.

Dijitalde 2017 planlarını anlatırken ise “2017 yılında dijitalleşme bizim için yine başrolde olacak” diye konuşan Faik Açıkalın, “Yenilikçiliğe, inovasyona, dijitalleşmeye bu kadar önem veren bir kurum olarak bu alandaki yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Türkiye’nin dijital bankası olarak dijitalleşme alanındaki trendleri yakından takip ederek, gelişmeleri öngörerek öncü konumumuzla sektörde fark yaratacak uygulamalara devam edeceğiz. 'İlklerin bankası' unvanımıza yakışır şekilde ortaya koyduğumuz yeniliklerle sektörümüzde dijital dönüşüme öncü olmayı sürdüreceğiz. Aynı şekilde şube ağımızda da yatırım ve optimizasyon çalışmalarını sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

2016’ya damgamızı vurduk

Yapı Kredi olarak ise 2016 yılında, dijital bankacılık alanında akıllı yatırımlarının karşılığını almayı sürdürdüklerine de değinen Açıkalın, bu dönüşümün rakamlara yansımasına ilişkin bilgi verirken de “Son 1 yılda mobil bankacılık hizmetlerimizi aktif olarak kullanan müşteri sayımız yüzde 65 artarak 2.6 milyona, internet bankacılığında ise yüzde 30 artarak 3.5 milyona ulaştı” dedi. Dijital çözüm ve uygulamalarıyla aldıkları ödüllere atıfta bulunan Açıkalın, “2016 yılına yine damgamızı vurduk, devrim niteliğinde teknolojik uygulamalara imza attık ve bankacılıkta yeni bir dönem başlattık. Mobil şubemizi müşterilerimize en iyi ve en hızlı deneyimi yaşatmak amacıyla tamamen yeniledik. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan “göz tarama teknolojisi” ile bir ilke daha imza atmış olduk” diye konuştu.

Yapı Kredi’nin ‘göz tarama teknolojisi’ ile artık akıllı telefonlar üzerinden, şifre kullanmadan daha hızlı ve güvenli giriş yapılabiliyor.

2016 karmaşık bir yıl oldu

Tüm dünyada karmaşık ve şaşırtıcı gelişmelerin yaşandığı bir yılın geride kaldığına değinen Açıkalın, “ABD ekonomisinde iyileşmenin devam ettiği ancak toparlanmanın beklenenden düşük kaldığı 2016 yılında, Avrupa’da da istenen ekonomik ivme yakalanamadı. İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması ayrıca siyasi bir belirsizlik yarattı. ABD Başkanlık seçimlerinin sonucu ise finansal piyasalar başta olmak üzere tüm dünyada belirsizliklerin artmasına sebep oldu. Bankacılık sektörü 2016 yılını içerideki ve dışarıdaki belirsizliklere rağmen olabilecek en verimli şekilde geçirdi” değerlendirmesini yaptı.

Kredi-mevduat büyümesi aynı kalır

2016 yılının tüm sektörler için kolay bir yıl olmadığının da altını çizen Açıkalın, şunları anlattı: “Sektörün Türk bankacılık sektörünün güçlü temelleri ve sağlam sermaye yapısı bulunuyor. Sektörün aktif kalitesinin iyi bir seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Ancak 2016 yılı tüm sektörler için kolay bir yıl olmadı. Ekonomik anlamda bu durumun giderilmesi için gerekli adımlar atıldı. Diğer yandan bankalar kredileri yeniden yapılandırarak ekonomiyi desteklemeye devam etti. 2017 yılında ekonomimizi canlandırarak sağlıklı bir büyüme gerçekleştirebilirsek yeniden yapılandırılan kredi dönüşlerinin olumlu olacağını ve takibe giden alacak bakiyesinin makul seviyede kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, 2017 yılında sektör kredi ve mevduat büyümesinin ve dolayısıyla kredi- mevduat oranının 2016’ya paralel bir seviyede gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz."

GEÇEN YIL BİZİM İÇİN ‘HASAT ZAMANI’YDI

Yapı Kredi’nin, “Büyüme Odaklı Yatırım” planı çerçevesinde son yıllarda stratejik öneme sahip alanlara odaklandığına işaret eden Faik Açıkalın, “Bireysel ve ticari kredilerin yanı sıra proje finansmanı gibi hedef olarak belirlediğimiz alanlarda beklentilerimizin üzerinde bir performans gösterdik. Geçen senenin başından bu yana daha önceki senelerde gerçekleştirdiğimiz yatırımların karşılığını alıyoruz. Bu nedenle de Yapı Kredi olarak 2016’ya ‘hasat zamanı’ diyoruz” vurgusunu yaptı.

Şirketlerin krediden aldığı pay yüzde 58’e çıkacak

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın’a göre krediler tarafında lokomotif, şirketler kesimi olacak. Faik Açıkalın, “2017 yılının, bankacılık dahil olmak üzere tüm sektörler için verimli bir yıl olacağına inanıyoruz. Kredi ve mevduat büyümesinin 2016’ya paralel seyredeceğini ve şirket kredilerinin önümüzdeki yıl da lokomotif segment olacağını düşünüyoruz. Şirket kredilerinde şu an yaklaşık yüzde 54 olan kredi penetrasyon oranı önümüzdeki 2-3 yıl içinde yüzde 58 seviyesine yükselebilir. Bireysel kredilerde de 2016’ya göre bir miktar toparlanma bekliyoruz” dedi.

2017 yılında dengeli büyüyecekler

Faik Açıkalın, banka olarak 2017’deki hedeflerinin dengeli büyümeye devam etmek olduğunu belirtirken, büyük projelere her zaman destek vermeyi ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceklerini aktarırken, aynı zamanda hedeflerinin aktif kalitesini, sermaye ve likidite tabanını koruyarak karlılıklarını artırmak olduğunu açıkladı. Açıkalın, “Bundan sonraki süreçte de enerji, altyapı, ticari gayrimenkul ile birleşme ve satın alma alanlarında kamu ve özel sektör tarafından planlanan her projeyi takip etmeye devam edeceğiz. Yapı Kredi olarak, bugüne kadar olduğu gibi, 2017 yılında da uzmanlık gerektiren önemli projelerin kilit oyuncularından biri olacağız” dedi.

Büyüme, 2016’nın üzerinde olur

Enflasyon üzerinde bu yıl yukarı yönlü baskı beklenebileceğini de kaydeden Açıkalın, büyümenin 2017 yılında, 2016’nın bir miktar üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini, bu yıl cari açık üzerinde petrol fiyatlarında görülen yükseliş, turizm gelirleri ve sermaye akımlarının seyrinin etkili olacağını vurguladı.

Kredide 3. büyük özel banka olduk

Yapı Kredi olarak “Hizmette Sınır Yoktur” anlayışıyla ülke ekonomisini ve müşterilerini desteklemeye devam ettiklerini kaydeden CEO Açıkalın, şöyle devam etti: “Yılın ilk dokuz ayında konsolide net kârımız ise 2 milyar 363 milyon TL olarak gerçekleşti. Toplam kredilerde yüzde6’lık bir büyüme yakalayarak 161.6 milyar TL’ye ulaştık. Nakdi ve gayri nakdi kredilerimizi 224 milyar 832 milyon TL’ye taşıyarak toplam kredi hacminde Türkiye’nin üçüncü en büyük özel bankası olduk. Bireysel ve ticari kredilerin yanı sıra proje finansmanı gibi hedef olarak belirlediğimiz alanlarda da beklentilerimizin üzerinde bir performans gösterdik. İlk dokuz ayda mevduat artışında da istikrarlı bir performans ortaya koyduk. Toplam mevduatımız sene başından bu yana yüzde 7 büyüdü ve 138.6 milyar TL’ye ulaştı. Diğer yandan güçlü bilanço ve ortaklık yapımız sayesinde yurtdışı piyasalardan finansman sağlamaya ve ülkemize kaynak getirmeye devam ettik. Bu yıl yurtdışı piyasalardan toplam 3 milyar 100 milyon dolarlık finansman sağladık.”

Proje finansmanında büyüme %13

Türkiye’nin kalkınması için kritik öneme sahip projelere de önemli ölçüde destek sağlamaya devam ettiklerini vurgulayan Açıkalın, “Gebze İzmir Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü,Galataport ve Avrasya Tüneli gibi Türkiye’nin önemli projelerine yüksek montanlı finansman sağladık. Sadece proje finansmanı kredilerimizdeki dokuz aylık artış yüzde 13 oldu" dedi. Worldcard ile kredi kartı pazarında yıllardır devam eden lider konumlarını sürdürdüklerini ve kredi kartı alacak bakiyesinde pazar paylarını yüzde 21,9’a yükselttiklerini bildiren Açıkalın, Worldcard’ın son 6 yılda olduğu gibi 6,8 milyar dolarlık hacimle Türkiye ve kıta Avrupası’nda yine lider konumda bulunduğunu, bir Türk bankası olarak, kredi kartları konusundaki liderliklerini Avrupa’ya taşımanın kendileri için gurur verici olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir