'Sadece iki günde 8 milyar liraya yakın kredi başvurusunu onayladık'

KGF Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz, mevzuat değişikliğinin ardından finansman desteğinde çok iyi noktaya geldiklerini ve 18-19 Mart'ta 16 bin firmanın 8 milyar liraya yakın kredi talebini onayladıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kredi Garanti Fonu (KGF) Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, mevzuatta yapılan değişiklikle, KGF'nin finansman desteği konusunda çok daha iyi noktaya geldiğini belirterek, sadece iki günlük zaman diliminde 8 milyar liraya yakın kredi talebinin onaylandığını söyledi.

31 Ekim 2016 tarihinden itibaren 66 bin 644 firmaya yönelik, 18.5 milyar lira kefaletle 21 milyar 900 milyon liralık krediye aracılık ettiklerini vurgulayan Faik Yavuz, sadece 18-19 Mart tarihlerine karşılık gelen hafta sonunda 16 bin firmanın 8 milyar liraya yakın kredi talebinin onaylandığı bilgisini verdi. Yeni dönemde bankaların kredi maliyetlerinin önemli ölçüde azaldığına değinen Yavuz, "Eskiden bankalar maliyet hesaplarken, aldıkları mevduatı paçal yaparlar ve bunun üzerinde bir karşılık ayırırlardı. Ayrıca, Sermaye Yeterlilik Rasyosunu göz önünde bulundururlardı. Şimdi bunun için karşılık ayırmıyorlar ve maliyetleri düşüyor" dedi.

KGF kefaletinin birinci sınıf teminat sayıldığına değinen Faik Yavuz, artık firma sahipleri ile bankaların karşılıklı oturup faiz pazarlığı yapması gerektiğini bildirdi.

Bankalar faizi 3 puan düşürmeli

Bu süreçte, bankaların faiz indiriminde daha agresif davranmaları gerektiğinin altını çizen Yavuz, bankalar yönüyle herhangi bir riskin kalmadığını, Hazine'nin verdiği yetkiyle takibe düşme oranında yetkinin yüzde 7'ye çıktığını ifade etti. Risk payının da düştüğünü vurgulayan Faik Yavuz, bütün bu unsurlar göz önünde bulundurulduğunda, bankaların faizi 3 puan civarında düşürmesini beklediğini bildirdi.

Hazine destekli kredilere yönelik firmalardan büyük talep olduğu gibi, bankaların da bu konuda çok iştahlı davrandığını ifade eden Yavuz, "Piyasalarda bir daralma olmakla birlikte, dünya ekonomisinde de genelde bir daralma gözleniyor. 2017 yılında piyasaya böyle bir paranın pompalanması, ekonomiyi ciddi ölçüde canlandıracaktır. Kaldıraç etkisiyle 25 milyar liralık kaynağın tamamının 250 milyar liralık krediye dönüşmesiyle birlikte bankacılık sistemindeki KOBİ kredilerinin yaklaşık yüzde 60'ına aracılık etmiş olacağız. Bu konuda başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımız, bakanlarımız ve Hazine'ye teşekkür ediyoruz. Buna gerçekten ihtiyaç vardı, KGF Yönetim Kurulu Başkanı olarak benim de beklemediğim bir şekilde limit 250 milyar liraya yükseltildi. Bu ortamda gerçekten çok büyük para" ifadelerini kullandı.

Ürettiğini satabilen bir yapı oluşturmalıyız

Verilen desteklerin kısa sürede yatırım ve istihdama dönüşeceğini anlatan Faik Yavuz, "Bizim işadamımız yatırımcıdır ama elinde imkan olmadan yatırım yapma şansı da yoktur. Şimdi böyle bir imkan yaratıldı, mutlaka işletmelerini büyüteceklerdir. Yeni yatırımlara gireceklerdir, dolayısıyla istihdam sorunu da halledilmiş olacaktır" dedi.

"En az yüzde 6.5-7 büyümemiz lazım"

Yeni dönemde Bakanlar Kurulu Kararı ile birlikte ihracata yönelik de çok önemli desteklerin yürürlüğe girdiğinin altını çizen Yavuz, şunları söyledi:

"Ürettiğini satabilen, satabildiği kadar üreten bir yapı oluşturmamız gerekiyor. Bunu da inşallah bizim özel sektörümüz başarır. Bunun örnekleri var. 2002 sonrasında dünyadaki finans hareketlerine baktığımızda Türkiye'ye büyük bir para akımı oldu ve o arada da çok büyüdü. Ancak ne zaman dünyada kriz başladıysa ister istemez büyüme oranı düştü. Bizim büyümeye de ihtiyacımız var. En az yüzde 6.5-7 büyümemiz lazım istihdam sorununu çözmek için.

"Önceki dönemlerde büyümenin başkasının tasarrufuyla gerçekleştiğini kaydeden Faik Yavuz, artık devlet desteğiyle ve devlete fazla yük olmadan büyümeye katkı sağlayacaklarını düşündüklerini bildirdi.

Talep gelirse 250 milyar liralık kredilimiti yükseltilebilir

KGF olarak İslam Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Fonu gibi uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak fon elde etmeye de çalıştıkları bilgisini veren Yavuz, 30 Mart'tan sonra sermayelerinin 320 milyon liraya yükseleceğini ve daha güçlü bir yapıya kavuşacaklarını söyledi.

Temettü dağıtmayan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduklarına vurgu yapan Yavuz, "Bunun için şirket ne kadar büyürse, ne kadar fon yaratabilirse, Hazine'ye olan ihtiyaç da azalacaktır. Biz komisyon oranlarımızın Güney Kore örneğinde olduğu gibi binde 3 olmasını talep etmiştik. Yetkililerimiz farklı uygun gördüler" şeklinde konuştu.

Faik Yavuz, mevcut desteklerin yatırıma ve istihdama dönüşmesinin görülmesiyle birlikte, talep gelmesi halinde siyasilerin 250 milyar liralık kredi limitini daha da yükseltebileceğini belirtti.

250 milyar liralık kefalet hacminin 12 milyon lirası KOBİ limiti

Faik Yavuz, 10 Mart 2017'de Resmi Gazete'de yayınlanan Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı ile KGF kefaletine ilişkin yapılan değişiklikler hakkında da bilgiler verdi.

Temel olarak Hazine kaynağının 2 milyar liradan 25 milyar liraya yükseltildiğini belirten Yavuz, böylece kaldıraç etkisiyle kefalet hacminin 20 milyar liradan 250 milyar liraya yükseldiğini kaydetti. Kararla birlikte daha önce 3 milyon dolar olan KOBİ limitinin 12 milyon lira olarak belirlendiğini söyleyen Yavuz, KOBİ dışındaki şirketlerin limitinin ise 50 milyon dolar iken 200 milyon lira olarak değiştirildiğini söyledi. Bakanlar Kurulu Kararı ile birlikte kefalet komisyonlarında da önemli değişiklikler yapıldığını belirten Yavuz, daha önce yüzde 0.5 ile yüzde 2 arasında değişen kefalet komisyonunun yüzde 0.03'e indirildiğini, Hazine komisyonunun ise kaldırıldığını belirtti.

İzleyen yıllarda daha önce alınan komisyonun ise artık alınmayacağının altını çizen Faik Yavuz, artık başvuru ücretinin de alınmayacağını dile getirdi. Bir yeniliğin de işletme kredilerinde getirildiğine değinen Yavuz, bu çerçevede artık işletme kredilerinde 1 yıl geri ödemesiz dönemin olacağını vurguladı. Bakanlar Kurulu Kararı ile birlikte KOBİ'lerde kefalet limitinin yüzde 85'ten yüzde 90'a yükseltildiğini anlatan Yavuz, KOBİ dışı işletmelerin limitinin ise yüzde 75'ten yüzde 85'e çıkarıldığını kaydetti. Faik Yavuz, vergi ve SGK borcu olmadığına ilişkin alınan yazının geçerlilik süresinin de 30 günden 90 güne çıkarıldığını, leasing firmaları ile ticaretin finansmanı kapsamında finansman şirketlerinin de ortak olmaları şartıyla sistemden yararlanabileceğini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir