Sahne yeniden Draghi’nin

Bugün kritik bir toplantı gerçekleştirecek olan ECB, hem faiz kararını verecek hem de Başkan Draghi’nin yapacağı açıklamalarla piyasaya ileriye dönük sinyaller verecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalar genel olarak pozitif görünümü korurken, bugün yoğun veri takvimi ile birlikte Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararlarına odaklandı.

Bugün yurt dışında başta ABD'de ADP özel sektör istihdamı ve dış ticaret dengesi, yurt içinde ise Merkez Bankası aylık fiyat gelişmeleri raporu ve reel efektif döviz kurunun yoğun veri takviminde öne çıkan başlıklar olduğu belirtiliyor.  

Piyasaların ana gündem maddesinin ise Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) faizleri değiştirmemesinin ardından bugün açıklanacak İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve ECB kararları olacağını ifade eden analistler, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in bugün saat 17.00'de gerçekleştireceği "Fed'in çıkış stratejisine bağlı riskler" başlıklı telekonferansın da takip edileceğini kaydediyor.

ABD'de dün açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilere yakın gelmesinin ardından ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,45'e kadar yükseldikten sonra yüzde 2,40 seviyelerinde dengelenirken, hisse senedi piyasalarında yatay bir seyir izlendi.

Euro Bölgesi'nde dün hizmet sektörü PMI verilerinin genel olarak beklentilerin altında kalmasına karşın, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin azalabileceğine yönelik beklentiler avro/doların son bir yılın en düşük seviyelerinden tepki vermesini ve günü 1,3150 seviyesinden tamamlamasını sağladı.  

Bugün Asya borsalarında BoJ'un faizleri ve ekonomideki toparlanmanın ılımlı bir şekilde devam ettiği söylemini değiştirmemesinin ardından Nikkei 225 endeksi şu dakikalarda yüzde 0,38 yükseliş kaydederken, Çin'de Şangay bileşik endeksi kapanışa yakın yüzde 1 değer kazandı.

Yurt içi piyasalarda ise beklentilerin üzerinde gelen ağustos ayı enflasyon verisi ve Fitch'in banka ve özel sektör için risklere işaret ettiği raporlarına karşın bugünkü ECB kararları öncesinde yükseliş isteği dikkati çekti. Analistler, yurt içi ve yurt dışında yoğun veri gündemi ile ECB kararlarının piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceğini ve yön üzerinde belirleyici olacağını belirterek, BIST 100 endeksinin 81.800 ve 82.500 seviyelerinin önemli dirençler, 80.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

14.00 İngiltere, BoE faiz kararı  

14.30 Türkiye, haziran ayı finansal kesim dışı firmaların döviz varlık ve yükümlülükleri

14.30 Türkiye, ağustos ayı reel efektif döviz kuru

14.45 Euro Bölgesi, ECB faiz kararı  

15.15 ABD, ADP özel sektör istihdam  

15.30 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Mario Draghi basın konferansı

15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları  

15.30 ABD, temmuz ayı dış ticaret dengesi  

16.45 ABD, ağustos ayı hizmet sektörü PMI

 

Bu konularda ilginizi çekebilir