S&P: Türkiye'de fonlama riski çok yüksek

6 Türk bankasının kredi notlarını teyit eden S&P, bunlardan 5'inin tek başına ayakta kalma kredi profillerini ise aşağı yönlü revize etti. S&P, "Türk bankacılık sistemi genelinde fonlama riskleri çok yüksek" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Bankacılık Sektörü Ülke Riski Değerlendirmesi'nde (BICRA) Türkiye'yi Grup 5'ten  Grup 6'ya indirdiğini, BICRA'da yapılan bu değişikliğin Türk  bankalarının karşı karşıya olduğu sektör risklerinin arttığı görüşünü yansıttığını bildirdi.

S&P, özellikle sistem genelinde fonlara risklerinin 'yüksek'ten  'çok yüksek' seviyesine yükseldiğini değerlendirdiklerini vurguladı.

Bununla birlikte takip ettiği 6 Türk bankasının kredi notlarını teyit eden S&P, bunlardan 5'inin tek başına ayakta kalma kredi profillerini ise aşağı yönlü revize etti.

S&P, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıfbank ve YKB için tek başına ayakta kalma kredi profilini bbb-'den bb+'ya indirirken, HSBC Bank A.Ş. için ise bb'den bb-'ye düşürdü.

S&P, Albaraka Türk tek başına ayakta  kalma kredi profilini ise bb- olarak teyit etti.

S&P, tek başına ayakta kalma kredi profillerinin düşürülmesinde Türk bankalarının karşı karşıya olduğuna inandığı yüksek sektör riskini temel aldığını vurguladı. S&P, sistem genelinde fonlara risklerinin yükseldiğini değerlendirdiklerini, cari zayıf yurtiçi ekonominin ve cansız global şartların bu risklerin artmasında etkili olduğunu savundu.

S&P, notlarını teyit ettiği Türk bankalarının görünümlerini 'negatif' olduğunu belirtirken, Albaraka Türk dışındaki bankaların negatif görünümlerinin, Türkiye'nin negatif görünümünü ve Türkiye'de banka varlık kalitesinde kötüleşme potansiyelini yansıttığını vurguladı.

S&P, Albaraka Türk'ün negatif görünümünün ise Banka'nın ana hissedarı Bahreyn merkezli Al Baraka Banking Group'un temel aldığını belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir