Seçim sonrası euro kazanımda

Euro Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimi ardından dolar karşısında 5 ayın zirvesini gördü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro, Fransa'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yatırımcıların tercih ettiği adaylardan Emmanuel Macron'un ilk turu geçmesinin ardından yüzde 1'in üzerinde değer kazandı. Fransa'da İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkma kararı gibi piyasada şok etkisi yaratacak kararların alınması ihtimalini azaltan ilk tur sonuçlarının ardından yatırımcılar güvenli liman varlıklarda açtıkları pozisyonları da kapattılar.

ABD'nin S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri yüzde 0.8 yükselirken, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi de 8 baz puan yükselerek yüzde 2.31'e çıktı. Yenin değer kaybetmesine paralel olarak Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.3 yükselirken, Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 artıda seyrediyor.

Fransa'da merkez aday Emmanuel Macron, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda aşırı
sağcı lider Marine Le Pen ile birlikte 7 Mayıs'taki ikinci tura kalırken, anketler Macron'un Le Pen'in 20 puan önünde olduğuna ve ikinci turu rahatlıkla kazanacağına işaret ediyor.

Seçimlerin ilk turunda alınan bu sonuç, yerleşik siyasi ve ekonomik düzende İngiltere'nin AB'den çıkış kararının yarattığı gibi sarsıcı bir değişikliğin daha meydana gelme ihtimalini azaltıyor.

Yatırımcılar aşırı soldan bir adayın Le Pen ile birlikte ikinci tura kalması halinde Fransa'nın euro bölgesinden çıkacağından endişe ediyorlardı. Merkez aday Macron'un ikinci tura kalmasıyla birlikte yatırımcılar rahat bir nefes alırken, euro da 1.0940'a yükselerek Kasım başından bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Kazanımlarını kısmen azaltan euro şu anda 1.1 artıda 1.0843 dolar seviyesinde bulunuyor.

Fransa'da merkez aday Emmanuel Macron'un cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna
kalmasının ardından dolar karşısında beş ayın zirvesine yükselen euro, daha sonra
kazanımlarını kısmen geri verdi. Asya piyasalarında yüzde 2 yükselişle 10 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyeyi gören ve 1.0940 dolara yükselen euro daha sonra 1.0843'e kadar gerileyerek yüzde 1.1 artıda bulunuyor.

Eski bankacı olan ve ekonomi bakanlığı görevini de yürüten 39 yaşındaki AB yanlısı Macron, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda aşırı sağın lideri Marine Le Pen ile yarışacak. İlk turda kesin sayımı tamamlanmamış oyların yüzde 23.9'unu alan Macron anketlere göre ikinci turda oyların yüzde 64'ünü alabilir. İlk turda yüzde 21.4 oy alan Le Pen'in oylarının ise ikinci turda yüzde 36'da kalacağı tahmin ediliyor.Kendi partisini bir yıl önce kuran Macron'un yanı sıra Le Pen'in ilk turu geçmesi Fransa'da 60 yıldır siyasete yön veren merkez sağ ve merkez sol partiler büyük bir yenilgi anlamına geliyor.

Fransa'daki seçimlerin ilk turunu yatırımcıların tercih ettiği adaylardan Macron'un kazanmasıyla birlikte euronun değer kazanmaya başladığına dikkat çeken işlemciler, yükselişle birlikte stop-loss emirlerinin tetiklediğini belirtti.

Eurodaki yükseliş doların altı önemli para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksinin gerilemesine yol açtı. Endeks yüzde 0.8 düşüşle 99.179'a inerken, yendeki değer kaybı düşüşü sınırladı. ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisinin Cuma günkü yüzde 2.236 düzeyinden yüzde 2.308'e yükselmesi de doları destekliyor.