Şekerbank'tan Anadolu'ya destek

EBRD, Şekerbank'a 50 milyon dolarlık dış ticaret finansmanı kredisi sağlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Şekerbank, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) 23 ülkenin ardından Türkiye'de de uygulamaya başladığı Dış Ticareti Destekleme Programı (TFP) kapsamında ilk kredilendirilen banka oldu. Banka, 50 milyon dolarlık söz konusu krediyle Anadolu'da ihracat ve ithalat yapan firmaları destekleyecek. 

Şekerbank açıklamasına göre, EBRD, TFP kapsamında Türkiye'de uluslararası ticaretin artırılmasını desteklemek için Şekerbank ile 50 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. "Anadolu Bankacılığı" anlayışıyla 61 yıldır Türkiye'deki birçok firmanın kuruluşundan bugüne büyümesinde rol alan Şekerbank, programa Türkiye'den katılan ilk amir banka oldu. 

EBRD'nin faaliyet gösterdiği 23 ülkede 100'ün üzerindeki katılımcı bankayı ve dünya genelinde 800'ü aşkın teyit bankasını kapsayan TFP, Şekerbank'a verilen krediyle Türkiye'de ilk kez uygulanıyor. EBRD'nin 1999 yılında başlattığı ve halihazırda genel toplamda 1,5 milyar avronun üzerinde limite ulaşan Dış Ticareti Destekleme Programı ile kredi sağlanan ülkelerde dış ticaretin uygun şartlarda finansmanı amaçlanıyor. 

Şekerbank Finansal Kurumlar Genel Müdür Yardımcısı Zeki Önder, Anadolu'daki yaygın şube ağı ve yerel bilgi birikimi sayesinde Türkiye genelinde ithalat ve ihracat yapan küçük ve orta ölçekli birçok firmaya ulaştıklarının altını çizdi. 

Türkiye'de ilk kredilendirilen banka

EBRD'nin söz konusu programı altında kredilendirilen Türkiye'deki ilk banka olmaktan memnuniyet duyduklarını dile getiren belirten Önder, şunları kaydetti: 

"Müşterilerimizi, yurt dışından sağladığımız 1 milyar dolara yakın yabancı kaynakla uygun koşullarla desteklemeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıllar içinde EBRD'nin Türkiye piyasasına sunduğu farklı ürünler kapsamında EBRD ile olan ilişkimizi geliştirdik. Söz konusu yeni kredi, hem EBRD ile ilişkilerimizi daha da güçlendirmemize hem de uluslararası ticaret alanında faaliyet gösteren müşterilerimize sunduğumuz imkanları artırmamıza yardımcı olacaktır." 

EBRD Türkiye Direktörü Michael Davey ise "Şekerbank'ın EBRD'nin Dış Ticareti Destekleme Programı'na Türkiye'deki ilk amir banka olarak katılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Dış Ticaretin finansmanı kredisi kapsamında EBRD, Şekerbank'a müşterilerini desteklemede yardımcı olacak ve bu da Türkiye'nin dış ticaretini geliştirecektir" ifadelerini kullandı. 

Şekerbank, kısa bir süre önce enerji verimliliği yatırımlarını finanse etmek için 48 milyon dolarlık kısmını EBRD ve 12 milyon dolarlık kısmını Temiz Teknoloji Fonu (CTF)  kaynaklarından kullandırmak üzere 60 milyon dolarlık bir kredi daha sağlamıştı. 

EBRD'nin Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Kredisi (TuREEFF) programı kapsamında ilk kez Şekerbank'a sağladığı bu kaynakla banka, ev sahiplerinin, toplu konut kurumlarının, kat malikleri ve kooperatiflerin ve ayrıca konut sektöründeki özel hizmet sağlayıcılarının ısı yalıtımı, güneş enerjisine geçiş, atık su yönetimi gibi projelerini finanse ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir