'Şirket kârlarında sürpriz beklemiyoruz'

Şirketler hem operasyonel faaliyetlerde hem de net kârda tatmin edici bir performans kaydettiğini belirten Yatırım Finansman'ın Genel Müdürü Eryılmaz, "İlk çeyrek kârlılıklarında olumsuz bir sürpriz olmayacak gibi görünüyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TSKB'nin iştiraki olan Yatırım Finansman'ın Genel Müdürü Ömer Eryılmaz, 2016'daki darbe girişimi ve tüketici güvenindeki düşüşe rağmen hükümetin aldığı tedbirler ve ihracat etkisiyle şirketlerin ilk üç ayda güçlü konumunu korumaya devam ettiğini ve ilk çeyrek kârlarında olumsuz bir sürpriz beklemediklerini kaydetti.

Eryılmaz yaptığı açıklamada, referandum belirsizliği sonrası beklenen canlanma ile özellikle ihracat ve tüketim şirketlerinin yılın geri kalanında öne çıkmasını beklediklerini söyledi.

Ömer Eryılmaz, ihracatçı şirketlerin dövizdeki dalgalanmaya karşı korumalı olması, tüketim şirketlerinin ise kamu politikalarının desteğiyle canlanacağı beklentisiyle hisse senedi piyasasında tercih olduğunu vurguladı.

Yatırım Finansman Genel Müdürü Ömer Eryılmaz, 2016 yılında darbe girişimi ve devamında tüketici güvenindeki düşüşe rağmen bankaların hem de reel sektör şirketlerinin güçlü konumunu yılın ilk üç ayında korumaya devam ettiğini ve hisse senedi değerlemelerini koruduğunu belirterek, "Şirketler hem operasyonel faaliyetlerde hem de net kârda tatmin edici bir performans kaydetti. İlk çeyrek kârlılıklarında olumsuz bir sürpriz olmayacak gibi görünüyor" dedi.

'Yılın ikinci yarısına daha pozitif bakıyoruz'

Eryılmaz, hisse senedi yatırımcılarının referandum öncesinde beklemeye geçtiklerini ifade ederek, "Hisse senetleri iki aydır dar bir banda sıkışmış durumda, en büyük etken de yatırımcıların referandum sonucunu bekleme yönünde pozisyon almaları ve global konjonktür... Referandum sonrasında belirsizliğin ortadan kalkmasını bekliyoruz; bu düşünceden hareketle yılın ikinci yarısına daha pozitif bakıyoruz" dedi.

Eryılmaz, hisse senedi piyasasının hem ağırlığı oluşturan bankacılık sektörüne kamu tarafından gelen teşvik ve düzenleme değişikliklerin verdiği destek, hem de sanayi şirketlerinin karşılaştığı güçlü ihracat talebi sayesinde direnç gösterdiğini belirtti.

Hükümet, beyaz eşya, mobilya ve konut sektörüne vergi indirimleri getirip bu alanlardaki tüketimi destekledi. Beyaz Eşya’da özel tüketim vergisi Şubat ayında Nisan sonuna kadar sıfırlanırken, mobilya satışlarında katma değer vergisini (KDV) düşürdü, konut satışlarındaki KDV indirimin süresini uzattı ve konut inşaatlarında da maliyetleri düşürücü vergi ayarlamaları yaptı.

KGF garantisi kârlılığı destekledi

Bankacılık sektöründe tüketici ve işletme kredilerinin yeniden yapılandırılmasına imkan veren düzenlemelerin yanı sıra Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) garantileriyle verilen kredilerin kârlılığı desteklediğini ifade eden Eryılmaz, ihracat ağırlıklı şirketlerin TL'deki olası değer kayıpları karşısında sigorta görevi gördüğünü ifade etti.

"BIST'teki reel sektör şirketlerinin çoğu ihracat ağırlıklı ve TL'deki zayıflıktan çok etkilenmeyen veya pozitif etkilenen şirketler" diyen Eryılmaz, ihracat ağırlıklı şirketlerin yatırımcılar tarafından tercih edildiğini belirtti.

'Tüketici harcamalarındaki düşüş en büyük risk'

Eryılmaz, "Alınan doğru ve stratejik kararlar ile, yurtiçi tüketimde görünen canlanma ekonominin en büyük destekçisi. Geçen birkaç ayda yurtiçi tüketimi düşürmemek için aslında çok güçlü adımlar atıldı. Tüketici harcamalarının sert şekilde yavaşlaması hisse senetleri için en büyük risk faktörü gibi duruyor" dedi.

Ömer Eryılmaz, bankacılık sektöründe alınan tedbirlerin banka bilançolarını desteklediğine de dikkat çekerek, "KGF ile birlikte kredi tarafında (kamunun) çok ciddi destekleri söz konusu. Bu da ilk çeyrekte hem kredi büyümesine hem de NPL oluşma riskini iyi anlamda destekleyen konular arasında" diye konuştu