Şirketler KGF kredilerinde geri ödemeye özen gösteriyor
Başbakan Yardımcısı Şimşek, KGF teminatlı kredilerde, devletin üstlendiği riskin yüzde 7 olarak belirlenmesine rağmen, şu ana kadar ödeme güçlüğü çekilen oranın binde 0.7’de kaldığını bildirdi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredilerde, devletin üstlendiği riskin yüzde 7 olarak belirlenmesine rağmen, şu ana kadar ödeme güçlüğü çekilen oranın binde 0.7’de kaldığını bildirdi. Şimşek, bunun bankacılık sektörünün yüzde 3.1 olan genel ortalamasının bile çok çok altında kaldığına dikkat çekerek, vatandaşın KGF kredilerinin geri ödemesine büyük özen gösterdiğini bildirdi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası 2018 yılı bütçe görüşmelerinde, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
KGF kredilerine ilişkin rakamsal bilgiler veren Şimşek, 30 Eylül itibarıyla kefalet sistemi kapsamında kullanılan kredilerin yüzde 58’ini ilk kez kullanılan kredilerin, yüzde 28.5’ini ise ilave kullandırılan kredilerin oluşturduğunu söyledi. Mehmet Şimşek, toplam krediler içinde teminatlandırılan kredilerin payının ise yüzde 4.7 olduğunu açıkladı.
Kullanılan KGF kredilerinin önemli bir kısmıyla yatırım yapılsa bile proje kredileri daha çok teferruat istediği için, KOBİ’lerin işletme kredisini tercih ettiğinin altını çizen Şimşek, “Kredilerin yüzde 92.4’ü işletme, yüzde 2.5’i yatırım ve yüzde 5’i gayrinakdi kredilere tahsis edildi. Fakat bu kredilerin önemli bir kısmı yatırım amaçlı kullanıldı. Dolayasıyla bu konuda ciddi bir sorun görmüyorum” diye konuştu.
Krediler içinde ihracatçı firmaların payının yüzde 13 seviyesinde olduğunu belirten Mehmet Şimşek, darbe girişiminin yaşandığı bir dönemde sisteme yönelik ciddi bir şokun bulunduğunu hatırlattı ve “O dönem insanların sakin olmalarını istedik, özellikle KOBİ’lere kefil olacağız dedik” ifadelerini kullandı. Şimşek, başlangıçta KGF parametrelerini bu yüzden temkinli tuttuklarına değindi.
Ekonominin omurgasını KOBİ’lerin oluşturduğuna dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, KGF kaynaklı kredilerin geri dönüşünde herhangi bir sorun bulunmadığını hatta sektör ortalamasının çok çok altında bir gerçekleşme olduğunu aktardı. Şimşek, şunları söyledi:
“Biz başlangıçta ne yaptık? ‘Yüzde 7’ye kadar sizin (banka) ilk kayıplarınızı yani batıklarınızı karşılarız’ dedik. Şu anda binde 0,7. Çünkü vatandaş devlet üzerinden bir imtiyaz kazandığı zaman ona çok özen gösteriyor. Ben inanıyorum ki bırakın yüzde 7’yi, sektör (bankacılık) ortalaması olan yüzde 3,1’e bile ulaşmayacak.”
Reel sektörün finansmana erişimi kolaylaştı
KGF kaynaklı kullanılmamış 50 milyar liralık kefalet bulunduğu bilgisini veren Mehmet Şimşek, yıl sonuna kadar geri ödemelerin 18 milyar lirayı bulacağını, önümüzdeki yıl ise 50 milyar liralık geri ödeme yapılacağını söyledi. Milletvekillerinin sorularından önce yaptığı genel sunumda, Hazine destekli kredi garanti uygulaması hakkında bilgiler veren Mehmet Şimşek, burada hem yaratılan kaynağın büyüklüğü hem de mevzuat altyapısının geliştirilmesiyle zor bir dönemde reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştığının altını çizdi. Ocak ayında kredi garanti kurumlarına sağlanacak destek miktarının 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıktığını hatırlatan Şimşek, kefalet üst sınırının da 20 milyar liradan 250 milyar liraya yükseltildiğini dile getirdi. Şimşek, uygulama kapsamında 200 binin üzerindeki şirketin 340 bin adet kredi kullandığını, kalan imkanlar çerçevesinde özellikle ihracatçı ve yatırımcıların destekleneceğini paylaştı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal:
Ekonomiyi canlandıran tedbirlerin başında KGF geliyor
Maliye Bakanı Naci Ağbal ise 2018 bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunuşu sırasında yaptığı konuşmada, ekonomiyi canlandırmak için alınan tedbirlerin başında Kredi Garanti Fonu mekanizmasının geldiğini söyledi. Ekonomiyi canlandırmak için 350 bin işletmeye 196.7 milyar lira hazine destekli kefalet sağlandığı bilgisini veren Naci Ağbal, kredi tutarının 220 milyar liraya çıktığını bildirdi. KGF teminatlı kredilerden karşılanacak riskleri yönetmek amacıyla bütçeden 3 milyar lira kaynak ayırdıklarını ifade eden Bakan Ağbal, ihracatçıların rekabetçi gücünü arttırmak amacıyla ihracat desteklerini de 3.2 milyar liraya çıkardıklarını vurguladı. Ağbal, Eximbank’ın sermayesinin arttırılabilmesi amacıyla de bütçeye ilave 1 milyar lira para koydukları bilgisini verdi.