Siyasi endişeler tahvile talebi artırdı, getirileri düşürdü

Euro Bölgesi devlet tahvillerine olan talep, ABD kaynaklı siyaset ve ekonomi politikalarına dair endişeler sonrasında tekrar toparlanırken, getiriler hafta başında gördüğü son birkaç ayın zirve seviyelerinden uzaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalardaki en güvenli finansal varlıklar arasında görülen, yüksek kredi notuna sahip Euro Bölgesi ülkelerinin tahvil getirileri, verim eğrisi genelinde 1-2 baz puan geriledi.

Euro Bölgesi için gösterge tahvil olan Almanya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi 1.5 baz puan gerileyerek yüzde 0.545'e indi. Tahvillerin getirisi bu düşüşe rağmen ECB'nin aşırı gevşek para politikasında değişikliğe kapıyı aralaması öncesi bulunduğu yüzde 0.25 düzeyinin yaklaşık iki kat üzerinde bulunuyor.

Euro, yatırımcıların Başkan Donald Trump'ın en büyük oğlunun geçen yılki seçimde babasının Rusya'dan yardım aldığını belirten yazışmalara odaklanmasının ardından, dolar karşısında 14 ayın en yüksek seviyesini gördü. Yatırımcılar ise Fed Başkanı Janet Yellen'in bu akşamki açıklamalarını bekliyor.

Yellen ABD ekonomisinin mevcut durumu konusunda Kongre'ye açıklama yapacak ve piyasalar Fed'in bilançoyu daraltma planları ve faiz artışları için ipuçları için Yellen'i yakından izleyecekler.

ABD'de geçen hafta yayımlanan işgücü verisi, istihdamın beklentilerin üzerinde arttığını gösterirken, veriler ABD ekonomisinin bu yıl dalgalı bir seyir izlediğini ve performansının Euro Bölgesi ekonomisinin altında kaldığına işaret ediyor.