Siyasi riskler ABD’ye kaydı, dolar huzursuz!

Avrupa’da aşırı sağın yükselişine dair endişeler azalırken, ABD tarafında ise Trump’ın politikaları hayal kırıklığı yaratmaya başladı. Sağlık ve vergi reformlarına Kongre’nin direnmesi ve Trump’ın siyasi geleceğinin tartışılması doları baskı altına aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

Yılbaşından bu yana Avrupa’nın üzerinde dolaşan kara bulutlar dağılmaya başlarken, siyasi riskler rotasını Avrupa’dan ABD’ye çevirdi. Vergi indirimleriyle ilgili vaatlerini yerine getirememesi ve yönetiminde yaşanan skandalların ardından ABD Başkanı Donald Trump’ın siyasi geleceği tartışılmaya başlandı. Bu kaygılar dolar üzerinde baskı yaratıyor.

Piyasalarda gündemi uzun süre meşgul eden Fransa seçimlerinde Emmanuel Macron’un galibiyet elde etmesi ve Almanya’da geçtiğimiz günlerde yapılan yerel seçimlerde Hrıstiyan Demokratlar’ın oylarını artırması Avrupa’da aşırı sağın yükselişine dair endişeleri yatıştırdı. Avrupa’da dikkatler, toparlanma sinyalleri veren ekonomiye çevrilirken siyasi belirsizlik endişeleri azaldı. ABD tarafında ise Trump’ın politikaları hayal kırıklığı yaratmaya başladı. Sağlık ve vergi indirimi reformlarına Kongre’nin direnmesi ve yönetimdeki çatlaklar nedeniyle Trump’ın azledilebileceğine ilişkin tartışmaların başlaması iki haftadır doları baskılıyor.

Dolar yatırımcısı Trump risklerini fiyatlıyor

Dolar endeksi, yılın bu zamanında son yedi yıldır görmediği bir kayıpla karşı karşıya. Mayıs ayında yüzde 1.4 değer kaybeden dolar endeksi 97.30 seviyesine indi. Dolar euro karşısında da 1.1184 düzeyine geriledi. Avrupa Merkez Bankası’nın ECB, enflasyon gelişmelerini izlemeye devam etmekle birlikte piyasalarda ECB’nin 8 Haziran’daki toplantısına para politikasının sıkılaşmasına yönelik beklentileri de artıyor.

ANZ’nin döviz stratejistlerine göre son iki haftada ABD’nin parasal sakılıştırmasına yönelik fiyatlamalar azalırken, siyasi risklerin fiyatlanmaya başlandı. Bunun neticesinde dolar endeksi gerilerken, ABD’nin tahvil getirisi yükselişte. ANZ, bu tabloya bakıldığında tahminlerini revize etti. Euro ve sterlin beklentisini yukarı çeken ANZ ancak Fed’in parasal sıkılaştırma döngüsünden destek bulmaya devam edeceğini de ekledi. ANZ, euro/dolar paritesinin yıl sonunda 1.14, Mart 2018’da 1.08 ve Aralık 2018’de 1.07 seviyesinden işlem göreceği tahmininde bulunuyor.

En büyük ‘kara kuğu’ vergi indirimlerinin olmaması

Fransız finans kuruluşu Societe Generale, küresel piyasalardaki en büyük risk olarak Trump’ın, taahhüt ettiği vergi indirimlerini hayata geçirememesi olarak görüyor. Bankanın hazırladığı ‘kara kuğu’ raporunda, Çin’in para politikasını sıkılaştırdığı ortamda ABD’nin bundan sonra atacağı adımların kritik önemde olduğuna dikkat çekiliyor.

ABD’de ılımlı çapta vergi indirimleri beklentisini dile getiren Societe Generale ekonomistleri, ancak Trump kaynaklı enfl asyonun Çin’de hız kesen enfl asyonu dengelemekte yeterli olmayacağını düşünüyor. Vergi indirimlerinin gerçekleşmemesi halinde ABD ekonomisinin 2018’in ikinci yarısında yavaşlayacağı öngörüsünde bulunuyor. Raporda, Avrupa’da siyasi belirsizliklik şokları olasılığının azaldığına işaret ediliyor ve Avrupa’da şu an endişe kaynaklarının İtalya ve ‘çirkin bir Brexit’ süreci olduğu belirtiliyor.

Diğer yandan Çin ekonomisinde sert iniş olasılığı azalmakla birlikte Societe Generale’nin ‘kara kuğu’ları arasında. Ancak ekonomistler, sert iniş yaşanma ihtimalini yüzde 20’den yüzde 15’e indirdi. Ekim ayından sonra ise bu oranın yükselmesi bekleniyor. Societe Generale ayrıca merkez bankalarının aşağı ya da yukarı yönlü risklere yanıt verme kabiliyetine duyulan güvenin büyük bir gerileme göstermesi halinde piyasalarda sert bir yeniden fiyatlama görebileceğimiz uyarısı yapıyor. Banka buradan yola çıkarak, şu an yaşanan genişlemenin öngörülebilir bir gelecekte devam edeceği tahmininde bulunuyor. Piyasalarda yaşanmasına ihtimal verilmeyen ancak gerçekleşmesi halinde piyasalarda kaosa neden olabilecek olaylar kara kuğu olarak tabir ediliyor.

Risk olasılıkları