SPK bağımsız üye adımı ile Tcell'de sürece dahil oldu

Analistlere göre; SPK'nın Turkcell'e 3 bağımsız üye ataması, çözüm beklentisine yönelik iyimserlik sağlayabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu, Turkcell'in yönetim kurulunda Altimo, Çukurova Grubu ve İskandinav TeliaSonera'yı temsil eden üç üyeyi görevden alıp, ikisi eski bakan üç bağımsız üye atayarak hissedarlar arasındaki uzlaşmazlığa müdahil olurken; Turkcell'in iki yıldır bloke edilen temettü dağıtımı için aralarında dava süreçleri bulunan ortakların uzlaşması şart.

Bazı analistler, SPK'nın sürece dahil olmasını temettü dağıtımının önünü açan bir adım olarak değerlendirirken, daha temkinli görüşler yönetim kurulunun temettü teklifi ve genel kurul kararı alsa dahi şirketin ana hissedarı olan Turkcell Holding'i genel kurulda temsil edecek ismin pozisyonunun belirleyici olacağına dikkat çekiyor.

Morgan Stanley'nin konuya ilişkin raporunda, "Piyasa yeni yönetim kurulunun temettü dağıtımının önünü açabileceği ümit edebilir. Ancak bu kararın genel kurul toplantısında hissedar onayı gerektiğini hatırlatalım. Bağımsız üyelerin 'zorunlu' şekilde atanması nedeniyle,Turkcell'in yüzde 51'ine sahip olan Turkcell Holding'in temettü dağıtımı konusunda oy kullanacağına ilişkin bir garanti yok" denildi.

Temettü dağıtımı garanti değil

Yönetim kurulunun yapısının değişmesinin Turkcell'in temettü ödeyeceği anlamına gelmediğini belirten Finansinvest yayınladığı notta, "Ancak, bu atamaların Turkcell'deki sahiplik sorununu çözmek adına sürece hükümetin dahil edildiği şeklinde algılanabilir" denildi.

BofA Merrill Lynch ise raporunda yönetim kurulu çıkmazının çözüldüğünü savunarak, "Bu adımyönetimin bağımsızlığını artırıp, hissedar uzlaşmazlığını çözerek Turkcell'in temettü potansiyelini ortaya çıkaracak bir adımdır" değerlendirmesini yaptı ve hisse için 'al' tavsiyesi verdi.

Şirketteki gelişmeleri yakından izleyen bir kaynak ise "SPK'nın atamaları çözüm beklentisini güçlendirmiş olabilir. Ancak temettü dağıtımının sağlanabilmesi için ortakların genel kurul öncesinde uzlaşması şart görünüyor. Şu aşamada her ortağın ayrı bir ajandası bulunuyor" değerlendirmesini yaptı.

[PAGE]

Dava süreçleri

Turkcell'in hissedarları Altimo, Çukurova Grubu ve TeliaSonera arasında farklı dava süreçleri bulunuyor.

Çukurova, 2005 yılında Rus Altimo ile 3.3 milyar dolarlık finansman paketini oluşturmasının ardından Altimo ile yüzde 13.81 hissenin sahipliğine ilişkin uzlaşmazlığa düşmüş ve konu yaklaşık 8 yıldır devam eden uzun bir dava sürecine neden olmuştu.

Privy Council 30 Ocak 2013'teki kararında, Çukurova'nın Altimo ile 2005yılındaki kredi anlaşmasında temerrüde düştüğünü ve Altimo'nun o dönem hissele reel koymasını haklı bulduğunu belirtmiş, diğer yandan krediyi geri ödemesi durumunda Çukurova'ya hisselerini geri alma imkanı tanınmasına hükmetmişti. Bu konuda henüz mahkemeden net bir açıklama gelmedi.

Diğer yandan TeliaSonera ile Çukurova Grubu arasında da Uluslararası Ticaret Odası'na (UTO) bağlı tahkim mahkemesi Eylül 2011 tarihinde, TeliaSonera ile yaptığı hisse satış anlaşmasının şartlarına uymadığı gerekçesiyle Çukurova Holding'in TeliaSonera'ya 932 milyon dolar artı faizi kadar tazminat ödemesine karar vermişti.

İMKB'de işlem gören Turkcell İletişim Hizmetleri'nin ana hissedarı olan Turkcell Holding'de çoğunluk hissedar Cukurova Telecoms Holding (CTH). CTH'de Altimo'nun yüzde 49, Çukurova'nın ise yüzde 51 hissesi bulunuyor.

Turkcell Holding'de ise CTH'nin yüzde 53, TeliaSonera'nın ise yüzde 47 payı bulunuyor. Turkcell İletişim Hizmetleri'nde ise dolaylı olarak ise TeliaSonera'nın yaklaşık yüzde 37, Çukurova Holding'in yüzde 13.81, Altimo Grubu'nun ise yüzde 13.22 hissesi var.