Sterlin, TL karşısında rekor kırdı

TL karşısında iki gündür rekorlar kıran İngiliz Sterlini, 4,90 seviyesinin üzerini gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Global para birimleri karşısında yükselişe geçen İngiliz Sterlini, TL karşısında önceki gün başladığı rekor yolculuğunu dün de sürdürüyor. 

14 Eylül 2015 kapanışında 4.7457'deki rekoru önceki gün  ilk işlemlerde geçen sterlin, dün rekorunu 4.90'ın üzerine taşıdı.

4.9056 seviyesini gören sterlin/TL, daha sonra düşüşe geçti. Sterlin, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 4.8470 seviyesinde hareket ediyor.

Dolar/TL, ise dün 3.87 seviyesinin üzerine (4.8720) çıkarken, eruo/TL 4.16'ya (4.1580) yaklaştı.

Sterlin, dolara karşı da güçleniyor

Oldukça hareketli günler geçiren sterlin/dolar paritesi son günlerde İngiliz siyaseti ve ekonomisinin rotasında hareket ediyor.

Yukarı yönde hareketliliğin devam ettiği İngiliz Sterlini, ABD Doları karşısında 1.26 seviyesine kadar yükseldi.

Aynı saat itibariyle sterlin/dolar paritesi 1.2573 seviyesinde bulunuyor.

Analist görüşü

TL'deki kırılganlığın önüne geçilediğini dile getiren Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, sterlindeki oynaklığı şu şekilde değerlendirdi; "İngiliz Sterlini tarafında Brexit senaryoları sterlin/dolar paritesini hareket ettiriyor. Burada yaşanan oynaklık sterlinin TL karşısında güçlenmesini beraberinde getirdi. 4.80 seviyesi üzerindeki kapanışlar yukarı yönlü eğilimi koruyacaktır. Projeksiyon kanalıyla elde ettiğimiz hareket alanı 4.80 - 5.05 bandını hedef alıyor. Direnç seviyeleri ilk etapta 4.8750 – 4.9220 şeklinde görünüyor. Geri çekilme eğiliminde ise 4.8470 - 4.7550 destekleri takip edilebilir. sterlin/doların 1,25 üzerinde kalması ve dolar/TL'nin 3,90 seviyelerinde olması sterlin/TL paritesini 4,91 seviyesine götürebilecekken; yıl içerisinde 4 üzerinde, özellikle 4,20 seviyesine hareket edecek bir dolar/TL kuru sterlin/TL paritesini de 5,35 seviyesine doğru götürebilir."

May hız kesmiyor...

KapitalFX Analisti Fulya Yüksel ise İngiltere'deki gelişmeleri şu şekilde değerlendirdi;
"İngiltere’de büyüme rakamları iyi geldi ama zaten Brexit sonrası makro verileri hep iyiydi, öncü veriler ekonominin rayında gittiğine işaret ediyor. Bugün hükümetin Brexit planı açıklandı. 31 Ocak’ta ve 1 Şubat’ta Avam kamarasında ayrılma planı tartışılacak. Nihai oylamada 8 Şubat’ta yapılacak. Avam Kamarası’nın onay vermesi halinde yasa tasarısı Lordlar Kamarası’na gönderilecek. Burdan sonraki süreçte zaten Avrupa Konseyi’ni bilgilendirmek.

Brexit müzakerelerine ilişkin Theresa May’in takvimi de aşağıdaki gibi. Dolayısıyla yukarıdaki süreci May hızlıca ilerletmek istiyor ve kendi oluşturduğu takvime uymak istiyor. Piyasada aslında bu sürecin bu kadar hızlı katedilmesi Yüksek Mahkeme’nin parlamento onayı olmadan 50. Maddenin uygulanamayacağı kararı ile oluşan GBP üzerindeki iyimserliği siliyor. Çünkü yüksek mahkemenin kararı May’i takvimini sekteye uğratır şekilde yorumlanmıştı. Ancak şu anki görünümde May süreç hakkındaki kararlılığını sürdürüyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir