Sterlin üzerindeki satış baskısı ağırlaşacak!

Dünya Gazetesi - Evrim Küçük

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere'nin önümüzdeki Mart ayında Avrupa Birliği'nden çıkışı (Brexit) konusunda belirsizlik artarken, dünyanın beşinci büyük ekonomisi ile en büyük ticaret ortağının gelecekteki ilişkileriyle ilgili görüşmeler giderek endişe verici hale geliyor. Anlaşmasız çıkış olasılığının İngiliz Sterlini üzerindeki baskısı ağırlaşıyor. Analistler, dolar karşısında 1.28-1.30 bandında hareket eden sterlinin, altı ay içinde 1.20 dolar düzeyine ineceğini öngörüyor.

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılmasına 6 aydan az bir süre kalmasına rağmen müzakerelerden hala bir sonuç çıkmamış olması piyasalarda endişe yaratıyor. İngiltere Başbakanı May, Brexit planını savunan konuşma yaptı. May, lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin konferansında dün yaptığı konuşmada, Brexit planını savundu ve Birleşik Krallık'ın parçalanmasına razı olmaktansa, Avrupa Birliği'nden anlaşma yapmadan çıkmayı tercih edeceğini söyledi. Salona girişinde alkışlarla karşılanan May, AB ile bir anlaşmaya varılacağından emin olduğunu ve Brexit için ikinci bir referandum yapılmayacağını söyledi ve konuşmasında şunları söyledi:

"İngiltere mecbur kalırsa AB'den anlaşmasız çıkmaktan korkmuyor. Ama dürüst olmalıyız. Anlaşma yapmadan, gümrük vergileri ve yüksek maliyetli sınır denetimleri getirerek çıkarsak bu hem Birleşik Krallık hem de AB için kötü bir sonuç olur. Anlaşmasız çıkış seçeneğini yok saymak müzakere pozisyonumuzu zayıflatır. Bizi resmen olmasa bile, AB içinde tutacak ancak Kuzey İrlanda'yı bizden koparacak bir anlaşmayı asla kabul etmeyeceğiz."

May'in anlaşmasız çıkışa işaret eden konuşması sonrasında İngiliz Sterlini son üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Yüzde 0.4 değer kaybeden sterlin dolar karşısında 1.2963 düzeyine geriledi. Analistler düşüşün süreceği kanısında. BMO Financial Group Avrupa FX Stratejisi Başkanı Stephen Gallo, doların sterlin karşısında gelecek üç ayda 1.24 ve altı ay zarfında da 1.20 seviyesine kadar güçleneceği tahmininde bulundu. Yumuşak bir Brexit bekleyen Gallo, dokuz ay sonra ise sterlinin 1.29 dolar ve 12 ay içinde 1.41 dolar seviyesine doğru toparlanacağını bekliyor.

Sert Brexit Avrupalı havacılık ve savunma sektörü için büyük risk

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, sert bir Brexit sürecinin Avrupalı havacılık ve savunma şirketleri için risk oluşturacağı konusunda uyarıda bulundu. Derecelendirme kuruluşu özellikle de Airbus, Rolls-Royce ve Leonardo Spa’nn faaliyetlerinin risk altında olduğunu söylerken, bu yorumlar sert Brexit endişelerini bir kez daha gün yüzüne getirdi. Notunda Rolls-Royce, Airbus ve Leonardo Spa gibi büyük Avrupa şirketlerinin, sınır ötesi parça ve malzeme hareketinden en kötü etkilenecek şirketler olacağını söyleyen Moody’s, bu şirketlerin İngiltere satışları, fabrikalarının lokasyonları ve para sertifikaları risklerinden dolayı zarar göreceklerini dile getirdi. İlaveten derecelendirme kuruluşu, sınır gecikmelerinin ticari uçak ve askeri ekipman teslimatlarını erteleyebileceğini ve işletme sermayesi üzerinde baskı yaratabileceğini kaydetti. Sektördeki daha büyük şirketlerin üretim ayak izlerini daha iyi yönetmesini bekleyeceğini bildiren kurum, fabrikaların lokasyonlarında yapılacak değişikliklerin önemli maliyetler ve planlama nedeniyle zaman alacağını bilgisini de verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir