Stratejik ortaklık için devlerle görüşmeler sürüyor
Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, stratejik ortaklık için Temmuz ayına kadar mutabakat zaptı imzalama noktasına gelmeyi hedeflediklerini söyledi.
İSTANBUL - Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, stratejik ortaklık için dünyanın büyük borsaları ile görüşmelerin sürdüğünü ve Temmuz ayına kadar mutabakat zaptı imzalama noktasına gelmeyi hedeflediklerini söyledi.
Turhan, BIST İstanbul'da stratejik ortaklık konusunda Londra Borsası (LSE), NYSE Euronext (NYSE), Nasdaq, Alman Deutsche Boerse ve ABD'nin en büyük vadeli işlemler ve opsiyon borsası işletmecisi CME Group Inc. ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Çocuk ve Gençlik Finans Zirvesi'nin ardından soruları yanıtlayan Turhan, görüşmelerin olumlu ilerlediğini belirterek, "Teknoloji konusunu, tek bir teknoloji olacağı için bu önemsiyoruz. Teknoloji konusunda tek bir stratejik ortağımız olacak; onun dışında farklı iş alanlarında, sözgelimi borsa yatırım fonlarının pazarlanması, endekslerin üretilmesi ve pazarlanması takas konusu gibi farklı konularda farklı borsalarla da stratejik işbirlikleri yapabiliriz" diye konuştu.
Görüşmeler kapsamındaki kuruluşların hepsinin teknoloji sunucusu borsalar olduğuna dikkat çeken Turhan, şunları söyledi:
"Bunların hepsi Türkiye'nin ihtiyaçlarını teknik olarak karşılayabilecek düzeyde ama iyilerin içinden en iyiyi seçmeye çalışıyoruz. Amacımız Temmuz'a kadar bu görüşmeleri sonlandırıp bir mutabakat zaptı imzalama noktasına getirmek. Çünkü ondan sonra da 18-24 ay arası bir sürede o teknolojinin uyarlanması süreci olacak."
Borsa İstanbul'un kuruluş maddelerini de düzenleyen yeni SPK kanununun yürürlüğe girmesinin ardından İMKB, İAB ve VOBAŞ'ın tüzel kişilikleri Borsa İstanbul altında toplandı. Borsa Istanbul'un yeni yapısında kamunun payı yüzde49, Borsa'nın payı yüzde 41, VOBAŞ'ın yüzde 5, İMKB üyelerinin yüzde 4, aracı kuruluşların yüzde 1, İstanbul Altın Borsası üyelerinin payı binde 3 oldu.
İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Kasım ayında Reuters ile yaptığı söyleşide, Borsa İstanbul'da öncelikli amacın sözleşmelerin tek bir platforma alınmasını mümkün kılan teknolojik alt yapıyı oluşturmak olduğunu ve bunu stratejik ortakla yapmak istediklerini söylemişti.
[PAGE]
"Halka arza ve hisse satışına konu olabilecek pay yüzde 41"
Borsa Istanbul'un ortaklık görüşmeleri hakkında bilgi sahibi bir kaynak,"Borsa Istanbul'da halka arza ve hisse satışına konu olabilecek pay yüzde 41. Bunun yüzde 20-25'inin halka arzı planlanıyor, geri kalan payın ise küçük paylar halinde başka bir borsaya, bir yatırım bankasına, bir teknoloji sağlayıcısı şirkete ve hedge fonlara satışı öngörülüyor. Bu teoride iyi bir plan olarak görünse de gerçekte ne kadar yapılabilir soru işareti" dedi ve ekledi:
"Bu kadar parçalı bir yapı yerine sadece tek bir stratejik yatırımcıya yüzde41'lik hissenin önemli bölümünün satışı daha verimli olur."
Turhan daha önce yaptığı bir açıklamada, stratejik ortaklık ve bölgesel işbirliklerinin ardından 2015 sonundan itibaren BIST'ın halka arza hazır hale gelebileceğini açıklamıştı.
Konu hakkında bilgi sahibi başka bir kaynak ise, "Borsa Istanbul'a alınacak ortağın kıta Avrupa'sından mı yoksa Anglo-Sakson geleneğinden mi olacağı tamamen politik bir karar olacak" dedi.
VOBAŞ ile BIST birleşti
Turhan ayrıca, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın BIST ile birleşmesinin gerçekleştiğini de belirterek "İşlemler tamamlandı. Pay sahiplerinin tamamı paylarını Borsa İstanbul payları ile değiştirmek üzere müracaatlarını yaptılar. Biz de pay devirlerini gerçekleştirdik. SPK'ya da bilgi sunduk. Henüz ticaret tescilinde yayınlanmadı ama VOBAŞ ile Borsa İstanbul'un birleşmesi gerçekleşti diyebilirim" dedi.