Stres testini kâğıt üstünde değil gerçek hayatta yaşadık ve geçtik

Bank Asya’nın Genel Müdürü Ahmet Beyaz, ‘hayat bizim için devam ediyor ve 2014’te büyümeye devam edeceğiz’ mesajını verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ece.jpg17 Aralık operasyonundan sonra tüm gözlerin çevrildiği Bank Asya’nın Genel Müdürü Ahmet Beyaz merak edilen her şeyi anlattı. Beyaz, geçen bir aylık süreçte pek çok yabancı yatırımcı ile görüştüklerini de belirterek “Bank Asya’dan çok bankacılık sektörünü ve Türkiye’yi sordular. Biz kendimizi değil Türkiye ekonomisini anlattık” dedi. 

17 Aralık operasyonun ardından başta sosyal medya olmak üzere pek çok mecrada bir bankanın adı ilk defa bu kadar açık ve net bir biçimde tartışma konusu oldu. Çünkü Türkiye’de 2001 krizinde bile bankalar fona devredilmeden adı yazılmadı. Fakat bu defa Bank Asya’nın adı, sahipleri, bu bankadan çıkan paranın miktarı, parasını çeken mevduat sahipleri her yerde yazılıp çizilmeye başladı. Bank Asya bir siyasi tartışmanın tam odak noktasında yer alırken bu yazılanların hepsi de 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 73, 74, 82 ve 84’üncü maddelerine göre suçtu.

Odakta Bank Asya var. Karşımızda ise Ahmet Beyaz, ne yaşadıklarını anlatıyor. Beyaz’ın ifadesi ile yaşadıkları ‘sanal değil gerçek hayattaki bir stres testi’. Sadece Türk bankacılık sektöründe değil tüm dünyada bankalar zaman zaman stres testi yaparlar. ‘Ne kadarlık mevduat çekilişine dayanırız? Ekonomik hayatta ne olursa etkileniriz? Sermayemiz nereye kadar yeter?’in çalışması hep kağıt üstünde yazılır çizilir. Hatta son 2008 krizinde gördük, Avrupa’nın yaptığı stres testlerine kimse inanmadı bile.

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, “Biz ciddi bir stres testinden geçtik. Stres testini başarıyla atlattık. Stres testini kağıt üzerinde değil, gerçek hayatta, piyasada yaşadık. Sanal stres testlerinde ‘mevduat çekilirse ne olur?’ diye de bakarsınız. Biz ne olduğunu bizzat yaşayarak gördük. Banka yaşıyormuş, hayatına devam edebiliyormuş. Biz sanal değil gerçek hayatta yaşanan bir stres testinden başarıyla geçtik. Bizim için hayat devam ediyor. Yurt içinde ve yurt dışındaki tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz” diyor.

Ahmet Beyaz, yüzde 14.8 sermaye yeterlilik rasyosu ile çalıştıklarını, tüm likidite rasyolarında sorun yaşamadıklarını, zorunlu karşılıklarına el sürmediklerini vurguladığı konuşmasında “Biz isteyenin parasını ödedik. Onlarda vadesini beklemeden paralarını çekmiş oldular” dedi.

Ahmet Beyaz’a ‘stres testi devam ederse’ ne olur, ortaklar bankaya gerekirse sermaye eklemeye hazır mı? diye sorduğumuzda ise cevabı şu oldu: “Siz bir şirketin ortağıysanız, gerekirse neden koymayasınız? Bizim bugün sermaye yeterlilik rasyomuz %14.8’dir. Uluslar arası normlara göre yüzde 8, BDDK’nın tavsiye kararıyla yüzde 12 olması gereken sermaye yeterlilik rasyomuz tüm yasal sınırların üzerinde. İhtiyaç olduğunda ortaklar gereken desteği sağlar.”

Yaşadıklarımızdan bir case study çıkar

Ahmet Beyaz, bir bankaya olan güvenin, itibarının zedelenmesinin en başta zararının topluma olduğunu da hatırlatarak “Bizim yaşadıklarımızdan iyi bir case study çıkar” dedi ve ekledi: “Türkiye bunları 2001’de yaşadı ve unuttu. Bankalar itibar müesseseleridir. Bu büyüklükteki bir yapının zedelenmesini, güven ve istikrar isteyen hiç kimse istemez. Milyonlarca müşteri ve 5 bin 100 çalışanı olan bir bankadan bahsediyoruz.”

23 Aralık’tan beri 15 bin yeni müşteri geldi

[PAGE]

23 Aralık’tan beri 15 bin yeni müşteri geldi

Ahmet Beyaz, bazı şirketlerin mevduatını vadesinden önce bozdurarak çektiğini anlatırken buna karşılık aynı dönemde 15 bin yeni müşterinin geldiği bilgisini de paylaştı. Beyaz, “Biz bu dönemde yurt dışından 270 milyon dolar tutarında kredi de aldık” dedi.

Ahmet Beyaz, eylül ayından beri Fed’in tahvil alımlarını elbet azaltacağı öngörüsüyle temkinli hareket ettiklerini ve biraz daha likitte kalmayı tercih ettiklerini de belirtti. Beyaz, yılın 9 aylık döneminde kredide yüzde 30 büyüdüklerini ve Fed nedeniyle likidite hassas davranmasalardı yüzde 35’lik büyümeyi çok da rahat görebileceklerini söyledi.

Beyaz, Bank Asya’nın Türkiye’nin 10’uncu özel bankası olduğunu 51 banka içinde de 13’üncü sırada olduğunun da altını çizerek şu bilgileri paylaştı: “Biz 2012 yılını 3.9 milyon müşteri ile bitirmiştik. Bu bankanın bugün 4.5 milyon müşterisi var. Bu sayının 1.2 milyonu bireysel olmak üzere 1.3 milyonu mevduat müşterisidir. 1.2 milyon da kredili müşterimiz var. Kredi kartı sayımız 2 milyona yakın.  1.3 milyon mevduat müşterimizin fon büyüklüğü ise 19.5 milyar TL. 22 milyar TL nakdi, 8 milyar TL gayri nakdi olmak üzere Türkiye ekonomisine 30 milyar TL destek sağladık. 29 milyar TL aktif büyüklüğümüz var. 1.000’e yakın ATM’miz 90 bin üye işyerinde POS cihazımız var. Türkiye’nin en büyük katılım bankasıyız. Rakamlar, bu kadar geniş bir müşteri tabanına sahip olan bir bankanın olası krizleri göğsünde daha iyi yumuşattığının da bir göstergesidir.”

Beyaz, tahsili gecikmiş alacak rasyolarınında yüzde 4.5 olduğunu kaydederek bu yılda rakamın aynı seviyelerde oluşacağı öngörülerini de paylaştı. Beyaz, bu tahminin ardında “döviz piyasasında volatilite devam eder, kurda yükseliş sürer ve ekonomide büyüme istenen noktada oluşmazsa”  öngörüsünün de yattığına işaret ederek “Fed’in çıkış strateji nedeniyle 2014 yılının temkinli olunması gereken bir dönem olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı. 2012 yılında 50, 2013 yılında 30 yeni şube açtıklarını ve artık şube sayılarının 281’e geldiğini de ifade eden Beyaz, bu yılda 20 yeni şube açmak için hazırlıklarını tamamladıklarını ve BDDK’dan son onayı beklediklerini anlattı.

Beyaz, “Yıl sonu rakamlarımız henüz açıklanmadı ama yüzde 30’a yakın bir kredi büyümesi gerçekleştirdik. Büyümemizin en büyük kısmı da KOBİ segmentinde. 9 aylık mali verilerimiz üzerinde KOBİ kredilerimizdeki artış yaklaşık yüzde 60.  Bireysel tarafta yüzde 35’lere yakın bir büyümemiz var” diye konuştu.

Asya Emeklilik’te satış planı masada yok

Beyaz, “Asya Emeklilik’te şu anda 203 bin katılımcımız var. Bu yıl 150 bin yeni müşteri kazanmayı hedefliyoruz” diyerek satış iddiaları karşında çok net bir şekilde, “Asya Emeklilik için kimseyle görüşmüyoruz, kimseye satmıyoruz. Bank Asya kendi kendisini ayakta tutabilecek bir banka olduğunu ispatladı. Bireysel emeklilik tarafı çok gözde bir alan. İleride bir teklif gelirse ve bu teklif şirkete ve bankaya değer katacak bir teklif olursa neden görüşmeyelim, buna açık olmayalım. Ama şu anda böyle bir şey yok” dedi.

Bank Asya’nın ana ortakları Türkiye’nin bilinen işadamları

Bank Asya’nın yüzde 54’ü halka açık. Bu halka açık kısmın önemli bir bölümünde de yabancı yatırımcı var. 4 katılım bankası içinde de yerli sermaye ile kurulan tek banka. Beyaz, bankanın ortaklık yapısını anlatırken bankanın A grubu hissedarları arasında camiaya yakın isimler olduğunu da kaydederek “Bunlar Türkiye’de bilinen iş adamları. Hastane kurmuş, denizcilik sektöründe çalışmış en önemlisi de Türkiye ekonomisine yatırım yapmış insanlar. Bunlar camiaya yakın olmuş olabilirler ama burası kurumsal bir yapı. Biz her 3 ayda bir bilançomuzu açıklıyoruz. Ben BDDK’da 11 yıl boyunca çalıştım.2001’den beri alınan dersler nedeniyle bir bankada bir şey olup da bunun üzerinin örtülmesi, gizlenmesi  mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Bu şirketler yine bizimler çalışacaklar, eminim

[PAGE]

Bu şirketler yine bizimler çalışacaklar, eminim

Ahmet Beyaz, Bank Asya’dan mevduatını çeken kurumlarla çalışmaya devam edip etmeyeceklerini sormamız üzerine de “Tabii ki çalışırım. Biz bu firmalarla 16 Aralık’ta çalışıp, 17 Aralık’ta kopmadık. Biz uçağa da bineriz, telefonda da konuşuruz, alışveriş de yaparız. Aksi takdirde bu toplumu bölmek olur. İnsanları kamplara bölmeyelim. O firmalar bugün böyle bir karar verdiler ama yarın yine yüz yüze bakacağız. Yine çalışacaklar, bundan eminim. Niye çalışmasınlar ki.. Siz bugün kredi alacağınız zaman fiyata bakarsınız. Bu rüzgar geçer, Türkiye ne badireler atlattı” açıklamasını yaptı.

Biz Bank Asya’yı değil, Türkiye ekonomisini anlattık

Türkiye’nin son 10 yıllık başarı hikayesinde Türk bankacılık sisteminin çok önemli bir yeri olduğunu ve yabancı yatırımcının güvenerek gelmesinde bankaların sağlamlılığının çok önemli bir faktör haline geldiğini ifade eden Ahmet Beyaz, şöyle devam etti: “3-5 firma parasını çekti diye uzun vadeli ilişki tesis etmiş bir yapıda sorun olmaz. Yabancı bize ‘Sizde ne oluyor? diye değil, ‘Türkiye’de ne oluyor?’ diye soruyor. Bankacılık sisteminde bir problem var mı diye irdeliyor. Bank Asya isminin ötesinde Türkiye ve bankacılık sektöründe sistemik bir problem olma riski var mı diye merak ediyor. Endişe bu. Türkiye’de bankaların mali bünyeleri çok sıkı takip altında. Bu haberler bankacılık sistemini de yıpratır. Biz risklerimizi yönettik. Ama çok ciddi bir biçimde yabancı yatırımcı nezdinde algı bozulması oldu.Yabancı yatırımların artmasını istiyoruz. Katılım bankacılığı büyüsün istiyoruz. Ama soru işareti yaratmış oluyoruz. Büyüsün denilen, kamunun yatırım yapmaya hazırlandığı bir sektör için endişe yaratmış oluyoruz. Bunlar Türkiye hikayesinde ciddi zedelenmeye sebep verdi.”

Suç duyurusunda bulundu, 230 karşı dava açtı

Ahmet Beyaz, bankanın itibarını zedeleyenler hakkında yasal haklarını kullanacaklarını söylerken 230’dan fazla dava açtıklarını da belirtti. Beyaz, “Kanun çok açık. Bir bankanın şöhreti ve itibarıyla ilgili finansal sistemi etkileyecek şekilde bu yönde haber yapmak, bunu etkiler. Bu konuda hem BDDK,hem de  halka açık bir şirket olduğumuz için  SPK zaten gereken duyarlılığı gösterip iki kere açıklama yaptı.Bu, sadece Bank Asya meselesi değildir. Türk bankacılık sektörüyle ilgili bir meseledir. Bu ülkenin en önemli varlığı olan bankacılık sektöründe, değil Bank Asya, başka bir banka da olabilirdi. Bir bankanın maruz kalmaması gereken bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir