Stresin yeni adı bankalar!

Petrol fiyatlarının finans sektörünü negatif etkileyeceği ve Deutsche Bank’ın tahvil ödemelerini gerçekleştiremeyeceği kaygısı bankacılık hisselerini vurdu. Banka kayıpları dünya borsalarını da peşine taktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya piyasalarında Çin ekonomisine ilişkin kaygılar ve petrol fiyatlarındaki çöküş nedeniyle yaşanan gerginlikten sonra paniğin yeni adı bankalar oldu. ABD’de cuma günü tarım dışı istihdam verisi sonrasında başlayan satış dalgası hafta başında bankacılık hisselerine gelen yoğun satışlar sonrası hızlanarak devam etti. Borsaların ‘ayı piyasasına’ girişine ramak kaldı. Yatırımcının güvenli liman arayışları altına yararken, negatif faizli tahvil piyasası büyüdü. Petrol fiyatlarındaki gerilemenin enerji ve finans sektörünü negatif etkileyeceği beklentilerinin artması ve Alman Deutsche Bank’ın tahvil ödemelerini gerçekleştiremeyeceği kaygısı bankacılık hisselerini sert bir şekilde vurdu. Pazartesi günü önce Avrupa, sonrasında ABD’de yaşanan gerileme sonrası dün Japonya’da endeks yüzde 5.4 gerileyince borsalar dün de panik satışların etkisinde kaldı. 

Merkezinde Deutsche Bank var 

Avrupa’da STOXX Europe 600 bankacılık endeksi yüzde 3.4 gerilerken, endekste bu haftaki düşüş yüzde 9 oldu. Avrupa’da yedi haftadır gerileyen bankacılık endeksi 1998’den bu yana en uzun soluklu düşüşünü gerçekleştirdi. Birçok İtalyan bankasının işlemleri durduruldu. Bazı Yunan bankalarının hisselerindeki kayıp yüzde 10’u aştı. Deutsche Bank dört sene sonra ilk kez yatırımcıları ve çalışanları borçlarını ödemeye yetecek kadar parası olduğuna ikna etmek zorunda kalan en büyük banka oldu. Banka, hem bu yıl ve hem de 2017 yılında, en riskli tahvillerinin kupon ödemeleri yapmak için gerekenden daha fazla parası olduğunu kaydetti. Bankanın hisse senetleri şirketin tasfiye değerinin yaklaşık üçte bir seviyesinde seyrediyor. 

ABD’de sadece 7 banka pozitif bölgede 

ABD’de S&P Finans endeksinde de 90 bankanın sadece 7’si pozitif bölgede. Dünya ekonomisinin sağlığı ve Fed’in faiz artırma olasılığının zayıfl aması Amerikan bankalarının hisselerini zayfl atıyor. Bank of America ve Morgan Stanley’nin hisseleri bu yıl sırasıyla yüzde 27 ve 29 düştü. Citigroup da yüzde 27 aşağıda. Kredi kalitesinin kötüleşmesi, Deutsche Bank’ın geri ödemeke sıkıntılarıyla karşı karşıya kalabileceği endişesi, piyasalarda genel görünümün bozulması, bankacılık hisselerinin değerinin kazançlarına göre yüksek olması finans hisselerindeki gerilemenin diğer nedenleri olarak gösteriliyor. Uzmanlar, bankacılık hisselerinde düzeltmenin süreceği uyarısı yapıyor. B Capital Wealth Management’dan Lorne Baring, Reuters’a yaptığı açıklamada, enerji sektöründe ifl aslar yaşanabileceğini ve bunun bankaların bilançolarına olumsuz yansıyayacağına belirterek, finans hisselerinde düşüşlerin süreceğini kaydetti.

23423421111.jpg

234234233333.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir