Suudi Arabistan’ın hamlesi petrolü sarstı

ABD’de pazar payını artırma çabası olarak bu ülkeye sattığı petrolün fiyatını ucuzlatan Suudi Arabistan, piyasaları sarstı. Brent petrolün fiyatı 83 dolara dayanarak 4 yılın en düşük seviyesine yaklaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL ( DÜNYA ) Ham petrol fiyatlarında haziran ayından bu yana yaşanan düşüş dünyanın en büyük petrol ihracatçılarından Suudi Arabistan’ın attığı adımla hızlandı. Suudi Arabistan, ABD’li müşteriler için petrol fiyatını aşağı çektiğini açıkladı. Suudi Arabistan’ın bu hamlesi sonrasında fiyatlar son 4 yılın en düşük seviyesine yaklaştı. 

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, petrolün fiyatında yeni ayarlamaya gittiğini açıkladı. Buna göre Suudi Arabistan, Asya’ya sattığı petrole son beş ayda ilk kez zam yaptı. Öte yandan, ABD’ye satılan petrolün fiyatında ise indirime gidildi. Suudi Aramco, aralık ayı teslimi Hafif Arap Petrolü resmi satış fiyatını yükseltti ve gösterge Umman/Dubai petrolü ile arasındaki farkı 10 sente daraldı. Kasım kargosuna göre fiyatlarda 95 sent artış anlamına gelen bu düzenleme, Suudi Arabistan’ın fiyatları dengelemeye çalışması olarak yorumlandı. Ancak Kuzey Amerika’daki alıcılar için fiyat varil başına 45 sent aşağı çekildi. Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı konumunda bulunan Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarını Asya için artırırken ABD için düşürmesi, ülkenin ABD’de pazar payını artırma çabası olarak nitelendiriliyor. Analistler, Suudi Arabistan’ın fiyat ayarlamalarıyla

ABD’deki kaya gazı üretimiyle rekabeti denediğini belirtiyor. 

Söz konusu kararı tüketiciler açısından olumlu bulan analistler, ancak düşen enerji fiyatlarının birçok Amerikan enerji şirketinin kar marjlarını azaltacağına dikkati çekiyor. 

Brent de en büyük günlük düşüşlerden biri yaşandı 

Suudi Arabistan’ın Amerikalı müşterilerine yaptığı ihracatlarda fiyat düşürmesi petrol fiyatlarına hemen yansıdı. ABD ham petrolü son 3 yılın en düşük seviyesine geriledi, Brent petrolü de en büyük günlük düşüşlerinden birini yaşadı. ABD ham petrolü 78,08 dolara düşerken Brent petrolde 2 haftanın en sert düşüşü gerçekleşti. Brent petrolü de 1 doların üzerinde değer kaybıyla son iki haftanın en büyük günlük düşüşünü yaşadı ve 83 dolar sınırına kadar geriledi. 

Başka yerlerde de fiyat düşürecek 

Analistler, Suudi Arabistan’ın rekabeti artırmak amacıyla ABD’nin ardından diğer büyük bölgelerde de fiyatları düşürebileceğini belirterek, bu durumda Brent petrolün varil fiyatındaki gerilemenin devam edebileceğini dile getiriyor. Brent petrolün varil fiyatı için son 4 yılın en düşük seviyesi olan 82,90 doların kuvvetli destek olduğunu kaydeden analistler, bu seviyenin altına inilmesi durumunda sırasıyla 82,4 ve 78,90 desteklerinin gündeme gelebileceğine işaret ediyor.

Avrupa’nın 2020’den önce Rus gazına bağımlığı azalmayacak

Rusya ile yapılan uzun vadeli doğalgaz alım anlaşmaları nedeniyle Avrupa’nın 2020’den önce Rus doğalgazına bağımlığını önemli miktarda azaltamayacağı belirtiliyor. Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan “Avrupa’nın Rus Gazına Bağımlılığını Azaltmak” raporunda, Avrupa'nın Rusya’yla yaptığı kontratlardaki yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda olduğu için asgari miktarda doğalgazı uzun süre daha Rusya’dan ithal etmek zorunda olduğu ifade edildi. Yürürlükteki anlaşmalar nedeniyle Avrupa, Rusya’dan 2020’de 115 milyar, 2030’da 65 milyar metreküp doğalgaz ithal etmek zorunda.

Amerikan petrolünde satış baskısı artacak

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise önceki günkü gerilemesine dün de devam ederek düşüşünü 4’üncü işlem gününe taşıdı. Pazartesi 80,68 dolardan başladığı günü 78,26 dolardan tamamlayan WTI’nın varil fiyatı, dün 77,22 dolara gerileyerek yaklaşık 3 yılın en düşük seviyesini gördü. Analistler, WTI’nın varil fiyatında 77,40 desteğinin kırılması durumunda satış baskısının artabileceğini ve 75,10 seviyesinin destek olarak takip edileceğini vurguluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir