Taksit ödemeleri azaldı
BDDK'nın kredi kartına taksit sınırlaması getirmesinin ardından taksitli harcamalar, 2014 şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 geriledi
İSTANBUL - Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2014 şubat ayı verilerine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 1 Şubat'tan itibaren kredi kartına taksit sınırlaması getirmesinin ardından bu yılın şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre kredi kartları ile yapılan taksitsiz ödemeler büyümesini sürdürürken taksitli ödemeler azaldı.
Bu yılın şubat ayında kredi kartları ile yapılan ödeme miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6 oranında artarak 28,7 milyar liraya yükselirken ocak ayında bu oran yüzde 17 seviyesinde gerçekleşmişti.
Banka kartları ile ödeme tutarı da şubat ayında yükselişini sürdürerek, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 39 artarak 1,4 milyar liradan 2 milyar liraya ulaştı. Kredi kartları ile yapılan ödemelerin taksitli-taksitsiz ayrımı incelendiğinde, taksit düzenlemesinin etkisinin daha net biçimde ortaya çıktığı görüldü.
Taksitli ödemelerin toplam kredi kartı ödemelerindeki payı yüzde yüzde 31'den yüzde 20'ye geriledi
BKM verilerine göre, bu yılın şubat ayında taksitli ödemeler geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 azalarak, 7,1 milyar liradan 5,9 milyar liraya geriledi. Aynı dönemde taksitsiz ödemeler ise yüzde 14 artışla 20 milyar liradan 22,9 milyar liraya yükseldi.
Taksitli ödemelerin toplam kredi kartı ödemelerindeki payı bu yılın şubat ayında yüzde 20'ye geriledi. Bu oran 2013 şubat ayında yüzde 26 ve bu yılın ocak ayında yüzde 31 düzeyindeydi.
Kredi kartı ile ödemelerin sektör detayında dağılımı incelendiğinde ise "elektronik-bilgisayar", "telekom" ve "kuyumculuk" sektörlerinin kredi kartı ile ödemeler içerisindeki payının azaldığı dikkati çekti. Elektronik-bilgisayar sektörünün 2013 yılının şubat ayındaki payı yüzde 9 iken, 2014 yılının şubat ayında bu oran yüzde 8'e geriledi. Aynı dönemde telekom sektörünün payı yüzde 6'dan yüzde 4'e, kuyumculuk sektörünün payı ise yüzde 4'ten yüzde 2'ye gerilerken, market ödemelerinin payı ise yüzde 15'ten yüzde 19'a yükseldi.