Tarihi düşük CDS'lerde 100’ün altı mümkün mü?
İSTANBUL - Türkiye'nin beş yıllık CDS'lerinde global risk iştahında artış ve not artırım beklentileriyle başlayan düşüş eğilimi, beklentinin realize olmasıyla hızlanarak geçen hafta 108 baz puan ile tarihi düşük seviyelere gelirken, risk priminin 100 baz puanın altına kalıcı olarak inmesi için global likidite ve sermaye girişlerinin devamının yanı sıra çözüm sürecinde köklü adımlar atılması, bölgede siyasi tansiyonun düşmesi ve Türkiye'nin yumuşak karnı olan cari açıkta yapısal iyileşme gerekiyor.
Yatırımcılar için Türkiye ile aynı kategoride olan ülkelerin 5 yıllık CDS'lerinin 100 baz puanın üzerinde olması da Türkiye için bu seviyenin altına inme noktasında bir gösterge oluşturuyor.
Fitch'in ardından geçen hafta Moody's'in de Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesi ardından 5 yıllık CDS düşüşünü sürdürerek 106/109 baz puana kadar geriledi.
Böylece Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri aynı kategoride değerlendirildiği Brezilya, Rusya ve Güney Afrika'nın CDS'lerinin de altına inmiş oldu.
TEB Stratejisti Erkin Işık, CDS'lerde spreadlerin daralmasında global piyasalardaki seyrin önemine dikkat çekerek, "Global olarak kredi riski düşüyor, Avrupa'da halihazırda ciddi bir sorun yok, global likidite şartları iyi, bütün merkez bankaları para basıyor dolayısıyla da yatırımcılar daha fazla getiri arayışıyla gelişmekte olan piyasalara geliyor. Bu da spreadlerin daha da daralmasına neden oluyor" dedi.
CDS'lerin 100 baz puan seviyesinin altına gerilemesinin belirli unsurlara bağlı olduğunu söyleyen Işık, "Not artışından sonra seyri belirleyecek unsurlar ekonomi ne kadar canlanıyor, cari açık bozuluyor mu, bütçe nasıl gidiyor gibi Türkiye'nin temel görünümü ve bölgesel sorunlar olacaktır. Ancak global likidite ve risk iştahının seyri, bu bağlamda Fed'in tahvil alımlarını yavaşlatıp yavaşlatmayacağı da önemli" dedi.
Geçen yıl ortalarında ABD ve euro bölgesi merkez bankalarının gevşek para politikasına geçmesi, global likidite ve risk iştahının artması paralelinde Türkiye'nin 5 yıllık CDS'lerinde başlayan düşüş eğilimi, kredi notunda artış beklentileri ile hızını artırırken, beklentinin realize olmasıyla da tarihi düşük seviyelere geriledi.
Türkiye CDS'leri kredi not artışı sonrasında diğer ülkelerden kısmi ayrışarak 108 baz puana kadar gerilerken aslen son dönemde tüm gelişmekte olan ülkelerde benzer seyrin görüldüğünü söyleyen bir bankanın Hazine yöneticisi, ECB'nin faiz indirimi ve Japonya Merkez Bankası kararları sonrası piyasaya para girişi hızlandığı için son dönemde tüm gelişmekte olan ülke piyasalarının olumlu seyrettiğini belirtti.
"TCMB'nin faiz indirimleri sonrasında döviz kurlarındaki artış ve gelinen tarihi düşük seviye ile Türkiye CDS'ine talebin artmaya başladığını gözlemliyoruz" diyen aynı bankacı, şöyle devam etti:
"CDS'lerin 100 baz puanın altında kalıcı olması için yalnızca yatırım yapılabilir kredi notu yeterli değil çözüm sürecinde de nihai adımlar atılıp jeopolitik risklerin ortadan kalkması, cari açıkta belirgin yapısal iyileşmeler olması gerekir. Yoksa bir kerelik piyasadaki aşırı likidite ve mutluluk haliyle 100 baz puanın altına gelinir ama kalıcı olmaz."
Cari açık, Mart ayında beklentilerin altında 5.4 milyar dolar, ilk çeyrekte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.35 azalışla 15.92 milyar dolar olarak gerçekleşirken, önümüzdeki dönemde ekonomik aktivitede canlanmaya paralel cari açığın kademeli olarak artması bekleniyor.
Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri Lehman Brothers'ın battığı ve global krizin başladığı 2008yılında 800 baz puanı aşmıştı. Geçen yılın Haziran ayında 298 baz puan seviyelerinde olan 5yıllık CDS'ler, 17 Mayıs'ta 108 baz puan ile tarihi düşük seviyesine geriledi.
Beş yıllık CDS'lerin geçen hafta not artırımı sonrası tarihi düşük seviye olan 108 baz puana kadar gerilediğini söyleyen bir bankacı, "Ancak borsa, TL, bono ve eurobond tarafına gelen satışlara paralel olarak bu seviyeyi kıramayarak 114-115 baz puan seviyesine kadar yükseldi.Yine de son gelişmelere istinaden benzer ülke CDS'lerine göre daha iyi performans gösteriyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
"Önümüzdeki dönemde 5 yıllık CDS'lerde 100 baz puanın altını görmek olası olabilir ancak yine de kalıcı olacağını düşünmüyorum. Çünkü Türkiye ile kıyaslanan ülkelerin CDS'leri 100 baz puanın altında değil. Öte yandan dünyada Avrupa ve ABD kaynaklı risk algısının azalması ve getirilerin dünyada düşük seyretmesi halinde bizim gibi ülkelere daha fazla sermaye girişi olacaktır."
Markit verilerine göre Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri saat 1326 itibariyle 114.5 baz puan seviyesinden işlem görüyor.
Aynı saat itibariyle Brezilya'nın 5 yıllık CDS'leri 127.5, Endonezya CDS'leri 137.3 baz puan, Rusya'nın 134.5 baz puan, Güney Afrika'nın 167.2 baz puan, İsrail'in ise 120.5 baz puan seviyesinde bulunuyor.