TBB: Komisyon ve ücretler düzenlemelere uygun

Tüketici Kanun Tasarı taslağı ile gündeme oturan 'bankaların faiz dışı gelirleri' ile ilgili tartışma sürüyor. Türkiye Bankalar Birliği, bankacılık hizmetlerinden ücret ve komisyon alınmasının, maliyetler nedeniyle düzenlemelere uygun olduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bankacılık ürün ve hizmetlerinden ücret ve komisyon alınması uygulamasının, yapılan yatırım harcamalarının maliyeti ve masraflar nedeniyle düzenlemelere uygun olduğunu açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, 54 maddelik Tüketici Kanun Tasarı taslağında tüketicilerden kredi kartı üyeliği, hesap işletim, dosya, ipotek fek ücreti gibi isimler altında 31 kalemde alınan bedellerin kaldırılmasını öngörüldüğünü söylemişti.

TBB'den yapılan açıklamada, "Türkiye Bankalar Birliği, bankaların, sundukları ürün ve hizmetler karşılığında ücret ve komisyon almasının, ürün ve hizmetler için yapılan yatırım harcamalarının maliyeti ve masrafların karşılığı gereği olması sebebiyle, düzenlemelere uygun olduğu görüşündedir.

Uluslararası uygulamalarda ve uyum çalışmaları sürdürülen AB düzenlemelerinde de olduğu gibi, ücret ve komisyonların piyasa mekanizması çerçevesinde serbestçe belirlenmesinden yanadır" denildi.

Diğer yandan, TBB'nin ücret ve komisyonlar konusunda müşterilerin önceden, açıkça ve doğru şekilde bilgilendirilmesi gerektiği görüşünde olduğu belirtilen açıklamada, "Bu çerçevede, müşterilerin ürün ve hizmet seçimlerini bilinçli olarak ve kendi tercihlerine göre yapmaları, ücret ve komisyonların da tarafların sözleşme hürriyeti içinde belirlenmesi daha doğru olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir