TCMB ve Arnavutluk Bankası arasında iş birliği anlaşması imzalandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Arnavutluk Bankası arasında ortak kurslar, konferanslar, seminerler ve çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmesini öngören bir iş birliği anlaşması imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Arnavutluk Bankası arasında iş birliği anlaşması imzalandı.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'a ziyaret gerçekleştiren TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, Arnavutluk Bankası Başkanı Gent Sejko ile bir iş birliği anlaşmasına imza attı. Anlaşmaya ilişkin imza töreni Arnavutluk Bankası binasında yapıldı.

Çetinkaya, burada yaptığı konuşmada Türkiye ve Arnavutluk'un karşılıklı dostluk ve güvene dayanan yakın ilişkilere sahip iki ülke olduğunu ifade etti.

Son dönemde bu ilişkilerin örnek düzeyde geliştiğini ve iki ülkenin uluslararası arenada artan bir dayanışma içinde bulunduğunu dile getiren Çetinkaya, "Türkiye Arnavutluk'u, Balkanlarda barış ve istikrarın sürdürülmesinde stratejik öneme sahip bir ülke olarak gördüğünü her fırsatta dile getirmektedir. Aynı şekilde Arnavutluk da Türkiye'yi 2013'te stratejik ortak ilan ederek ülkemize verdiği önemi vurgulamıştır." dedi

Çetinkaya, TCMB ve Arnavutluk Bankası arasındaki ikili ilişkilere ve iki banka arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının önemine değinerek, "Arnavutluk Merkez Bankasıyla uzun yıllara dayanan yakın ve güçlü ilişkilerimiz sürmektedir. Bildiğiniz gibi Türkiye ve Arnavutluk 1998 yılında kurulan Guvernörler Kulübünün kurucu üyeleri arasında yer almaktadır. Diğer taraftan bankalarımız arasında çok sayıda ikili iş birliği faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Yakın dönemdeyse merkez bankaları olarak iki ülke arasındaki olumlu ilişkilere daha fazla katkıda bulunma konusunda karşılıklı isteğimizi ortaya koyan bir mutabakat zaptı imzalayarak yeni ve güçlendirilmiş bir iş birliği süreci başlatmaya karar verdik." diye konuştu.

İmzalanan iş birliği anlaşmasının bilgi ve deneyim paylaşımı sağlanmasında önemli fırsatlar sunacağına inandığını aktaran Çetinkaya, "Dolayısıyla bu mutabakat zaptını bugün imzalayarak Arnavutluk Merkez Bankasıyla uzun süreli ilişkimize yeni bir boyut katmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim." ifadelerini kullandı.

Arnavutluk Bankası Başkanı Sejko da söz konusu anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkilerin devam edilmesi ve yoğunlaştırılması adına ortak bir irade teşkil ettiğini belirtti.

Türkiye'nin, Arnavutluk ekonomisi için önemli bir pazar olduğunu söyleyen Sejko, "Türkiye, Arnavutluk'un ticari yönde dördüncü, yatırım yönünde ise altıncı ortağıdır. Hizmet sektöründe ise Türkiye Arnavut turistler için önemli bir destinasyon teşkil ediyor." şeklinde konuştu.

Sejko, Türk yatırımcıların Arnavutluk'a büyük ilgi gösterdiğine dikkati çekerek, Türk firmalarının yatırımlarının genelde enerji, metal işletme, telekomünikasyon ve finans gibi sektörlere odaklı olduğunun altını çizdi.

İmzalanan iş birliği anlaşması çerçevesinde iki kurum arasında ortak kurslar, konferanslar, seminerler ve farklı çalışma ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi öngörülürken, merkez bankacılık alanında iş birliği protokollerine ilişkin kurumsal çerçevelerin hazırlanması amaçlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir