'Tek hesap'ta kapsam genişliyor

Özel bütçeli kuruluşlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, SGK ve İŞKUR ile özelleştirme, tanıtma fonu gibi bütçe dışı fonlar Hazine'nin 'tek hesap' uygulaması kapsamına alınacak. Değişiklik ile borçlanma maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, torba tasarıda yer alan düzenleme ile, devletin ödeme ve tahsilat işlemlerinin gerçekleştirildiği Tek Hazine Hesabı'nın kapsamının genişletileceğini söyledi.

Söz konusu değişiklik ile kamu nakit yönetiminin daha etkin şekilde yapılması, nakit rezervinin güçlenmesi ve kurumların ihtiyaçlarının daha verimli şekilde karşılanması hedefleniyor.

Şimşek, değişiklik ile, Hazine nakit yönetiminin daha düşük borçlanma seviyeleriyle gerçekleştirilebileceğini bu sayede borçlanma maliyetlerinin sınırlanacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, mevcut uygulamaya ilave olarak ilk planda özel bütçeli kuruluşlar, düzenleyici ve denetleyici kuruluşlar, SGK ve İŞKUR ile özelleştirme, tanıtma fonu gibi bütçe dışı fonların kademeli olarak kapsama alınacağını, yerel idareler ve KİT’lerin ise şimdilik kapsam dışında tutulacağı bilgisini verdi.

Şimşek ayrıca, kapsamda yer alması öngörülen kurumların mali kaynak büyüklüğünün 40 milyar lirayı bulduğunu kaydetti.

Mali kaynakların hak sahipliği değişmeyecek

Kurumların mevcut durumda olduğu gibi bütçeleri çerçevesinde kendi tasarrufları doğrultusunda harcamalarını gerçekleştirebileceğine değinen Şimşek, nakit ihtiyaçları için Hazineden talepte bulunabileceklerini, kurumların bu ihtiyaçlarının günlük olarak karşılanacağını bildirdi.

Şimşek, "Düzenleme ile kurumların mali kaynaklarının hak sahipliği değil, yalnızca yönetimi Hazineye geçmiş olacaktır" dedi. 

Sistem nasıl işleyecek?

Söz konusu sistemin işleyişine ilişkin Başbakan Yardımcısı Şimşek şunları paylaştı:

"Kurumların günlük nakit ihtiyaçları, geliştirilen yeni bilgi işlem altyapısı aracılığıyla her gün Hazinede toplanacak, bu yönüyle kurumlarımızdaki nakit planlamasının hassasiyeti büyük önem arz edecektir. Hazine, kurumlardan topladığı nakit taleplerini günlük bazda karşılayacak. Kapsam dahilinde yer alan her bir kuruluş tarafından tahsilat ve ödemelerin tek merkezde toplanacağı sıfır bakiyeli birer tek idare tahsilat ve ödeme hesabı açılacak, tüm tahsilat ve ödemeler bu hesaplar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Hesaplarda kalan bakiye, gün sonunda Tek Hazine Kurumlar Hesabı'na aktarılacak"

Bu konularda ilginizi çekebilir