Ticaret savaşlarında yumuşama piyasalara destek oldu

ABD ve Çin'in yıkıcı ticaret savaşları yaşanmadan uzlaşabileceği ihtimali piyasalara destek oldu. Wall Street ve Asya borsaları sert yükselişler kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Asya borsaları, ABD ve Çin arasındaki görüşme haberlerinin zarar verici bir ticaret savaşının önlenebileceği umutlarını canlandırmasıyla sert şekilde yükselirken, dolar ve yendeki yükseliş sınırlandı.

Wall Street'deki yükselişi izleyen Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.7 yükselirken, Çin lokomotif hisseler yüzde 1.2 artış kaydetti.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yaklaşık yüzde 1 prim yaptı. Güney Kore'nin KOSPI endeksi ABD'nin Güney Kore'yi ithal çeliğe getirilen gümrük vergilerinden muaf tutmasının ardından elde ettiği kazanımlarını artırarak yüzde 1.7 yükseldi.

Görüşmelere yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre Beyaz Saray yetkilileri, Çin'den Amerikan malı otomobiller üzerindeki gümrük vergisini düşürmesini, daha fazla ABD yapımı yarı iletken çip satın almasını ve ABD'li şirketlere Çin finans sektörüne daha fazla erişim hakkı vermesini istedi.

Çin Başbakanı Li Keqiang, ticaret görüşmelerini sürdürme ve ABD'li şirketlerin Çin piyasasına erişimi kolaylaştırma taahhüdünde bulundu.

Uzlaşma işaretleri bile Wall Street'in iki buçuk yılın en iyi günlük performansını kaydetmesi ve Dow Jones endeksinin üçüncü büyük artışını kaydetmesi için yeterli oldu. Dow Jones endeksi yüzde 2.84 yükselirken, S&P 500 endeksi yüzde 2.72 arttı.

Dolar/TL 3.97 seviyesindeDolar/TL 3.97 seviyesinde

Bu konularda ilginizi çekebilir