TL istikrarlı, faiz indirimi mantıklı

Başbakan'ın faiz çıkışına Merkez Bankası Başkanı’nın ‘vakit var’ mesajının ardından alevlenen faiz tartışmasına Jim O'Neill da katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gelişmekte olan finans piyasalarını yakından takip eden BRIC kavramının mucidi Goldman Sachs’ın uzun yıllar Varlık Yönetimi Başkanlığı'nı yapan İngiliz ekonomist Jim O’Neill’dan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikalarından övgüyle bahsederek, “Merkez Bankası ocak sonunda faiz artışı yaparak doğru bir iş yapmıştı. Türk Lirası bu adıma karşılık verdi. Son derece zekice bir adımdı. Şimdi Türk Lirası daha istikrarlı olduğuna göre, neden faizler azaltılmasın? Bana mantıklı geliyor” dedi. Türkiye’nin göz ardı edilen olumlu yanları olduğuna dikkat çeken O’Neill, büyümenin devam etmesini örnek gösterdi. Jim O’Neill, Türkiye’nin hala cari açık seviyesini yüksek olduğunu ve bazı politik risklerin de devam ettiğini belirterek, “Türkiye için daha önce farkında olmadığım bazı pozitif şeyleri yeni görüyorum. Türkiye’nin Ortadoğu ve Afrika ile konumu gerçekten son derece pozitif. Geçen yazdan beri birçok insan Türkiye’de büyümenin yavaşlamasını bekliyor. Genel kanının aksine ekonomi yavaşlamıyor. Türkiye ekonomisinin yüzde 3-4 arasında bir yavaşlama yaşaması mümkün olabilir. Fakat PMI (satın alma yöneticileri endeksi) verilerine bakınca Türkiye’nin beklenenden daha iyi performans sergilediğini görüyoruz. Türkiye’nin göz ardı edilen olumlu yanları var” ifadelerini kullandı. 

90’lı yıllardaki krizlerle kıyaslamak yanlış 

Bu yılın ilk iki ayında gelişmekte olan ekonomilere ilişkin endişelerin altını çizen piyasa yorumlarının doğruyu yansıtmadığını vurgulayan O’Neill, “Gelişmekte olan ekonomilerde yaşanan toparlanmaya şaşırmıyorum. Piyasa yorumcularını gelişmekte olan ekonomileri 90’lı yıllardaki krizlerle kıyaslamaları saçmaydı. Bütün bunların ortasında bence son derece komik olan ‘kırılgan beşli’ (The Fragile Five) tanımı da oldukça saçma” şeklinde konuştu. 

Kırılgan beşli diye bir gruplandırma ortaya atılarak Hindistan, Brezilya, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika’nın tanımlanmasını sert şekilde eleştiren O’Neill, “Bu tanım gelişmekte olan ekonomilerin cari açık vermemesi gerektiği anlamına geliyor. Fakat uluslararası ekonomik gelişme teorisinin temeli cari açığın gelişmekte olan ekonomiler için bir norm olduğuna işaret eder. Bu ülkeler daha fazla sermaye çekerler. Sonucunda da cari açık oluşur” dedi. 

BRIC’in mucidine göre ‘kırılgan beşli’ saçmalık 

Küresel finans dünyasına 2001 yılında ‘BRIC’(Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) kavramını kazandıran ekonomist olarak bilinen Jim O’Neill, ‘kırılgan beşli’ (Brezilya, Endonezya, Hindistan, Türkiye ve Güney Afrika) tanımını ‘saçma’ olarak nitelendiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir