TL'de değer kaybı devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın mevcut politikaları ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert satışlara neden olan Fed kaynaklı endişeleri gideremeyeceği beklentisi ve Suriye'ye kısa sürede askeri müdahale endişeleriyle TL değer kaybetmeye devam ediyor.

Bu sabah yeni zirve olan 2.07'ye kadar yükselen dolar TL güniçinde dalgalı bir seyir izledikten sonra zirveyi ABD piyasalarının açılış saatlerinde 2.0730'a taşıdı. Sepet bazında TL ise aynı şekilde sabah test ettiği 2.4174 zirvesini gün içinde yenileyerek en yüksek 2.4194 seviyesinden işlem gördü.
TL, hem siyasi hem de para politikasına dair endişelerle sert değer kaybeden Hindistan para birimi rupinin ardından en çok değer kaybeden para birimi olmaya da devam ediyor.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "24 gelişen ülke para birimi arasında TL, günlük bazda en kötü durumdaki ikinci para birimi. Özellikle Suriye konusunun bu kötü performansta etkili olduğunu düşünüyoruz. Son haberlere göre ABD, İngiltere ve Fransa bu hafta sonu Suriye'deki askeri hedeflere füze saldırısı planı üzerinde çalışıyorlar. Suriye kaygıları azalmadığı sürece TL'de kalıcı bir değer kazancı görülmeyecektir. Tersine kısa vadede yabancı çıkışları ile birlikte TL'deki değer kaybının sürdüğünü görebiliriz" dedi.

ABD ve müttefikleri, Suriye'ye önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi mümkün olan bir operasyon için hazırlanıyorlar. Suriyeli muhalif kaynaklar, Batılı ülkelerin temsilcilerinin Suriye muhalefetine Cumhurbaşkanı Beşar Esad güçlerine karşı bu güçlerin geçen hafta yaptığı kimyasal saldırıya mukabele olarak bir askeri
karşılık beklenmesini söylediklerini bildirdi.

Ayrıca İngiltere Başbakanı David Cameron, bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunacakları bir karar tasarısıyla, Esad'ın kınanmasını ve sivil halkın kimyasal silahlardan korunması için "gerekli önlemlerin" alınması yolunda yetki isteyeceklerini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, Suriye'de geçen hafta kimyasal saldırıya uğrayan bölgeyi inceleyen BM denetçilerinin çalışmalarını tamamlayabilmeleri ve
bulguların analiz edilebilmesi için dört gün daha süreye ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ayrıca Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faisal Maqdad, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'de "teröristlerin" kimyasal silah kullanmasına yardımcı olduğunu ve aynı grupların yakında kimyasal silahları Avrupa'ya karşı kullanacağını iddia etti.

Suriye endişelerinin her geçen bir müdahale ile sonuçlanma ihtimalinin arttığına dikkat çeken bir bankanın döviz masası müdürü, "ABD piyasaları açılış saatlerinde bir çok gün olduğu gibi bugün de bir satış baskısı gördük. TL yeni zirveleri test etti. Likdite çok kötü. Bunun dışında TL uzun pozisyon alan hiç yok. Yani TCMB Başkanı Başçı'nın bahsettiği adımları görmeden TL'de ciddi bir değer kazancı beklemek çok mantıklı değil. Yön yukarı olmaya devam edecek" dedi.

Bankacı ayrıca TL negatif ayrışsa da gelişmekte olan ülke para birimlerinin tamamında satış baskının hissedildiğini de sözlerine ekledi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, piyasanın TCMB'den faiz artışı beklentisine girmemesi gerektiğini, TL'deki değer kaybını döviz tarafında yapacakları müdahaleler ile durduracaklarını belirterek; dolar/TL kurunun yıl sonunda 1.92'ye gerilemesinin sürpriz olmaması gerektiğini söylemişti. Başçı'nın dünkü açıklamalarında faiz artışı olasılığını tamamen ortadan kaldırması TL'de değer kayıplarını ve diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmayı beraberinde getirdi.