TL’de güç kaybı arttı, gözler Başçı’da

Kur ve sepette yaklaşılan ‘kritik’ seviyeler sonrası MB Başkanı Erdem Başçı’nın bugün vereceği mesajlar bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferhat POLAT

dunya.com - Tüm dünya ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alım programına yönelik adımı ne zaman atacağını sorgularken, ABD Doları küresel çapta değer kazanmaya devam ediyor. Yerli yatırımcı ise Dolar/TL’nin nereye gideceğini merak ediyor?...

Ancak global piyasalara paralel olarak dalgalı bir görüntü çizen Dolar/TL, bugün kötü sürpriz yaşatan dış ticaret verilerinin etkisiyle yükselişini daha da hızlandırdı. Dış ticaret verisinin ardından Dolar/TL 1.87 seviyelerinden 1.89'un üzerine çıkarken, sepet bazında TL ise 2.17'yi de aştı. Dolar karşısında Mayıs ayında yüzde 5 değer kaybı yaşayan TL, böylece son bir buçuk yılın en yüksek seviyesine gelmiş oldu.

Kur ve sepetteki hangi seviyelerin Merkez Bankası’nı harekete geçireceği merak edilirken, gözler bugün TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın vereceği mesajlara çevrildi. TCMB Başkanı Erdem Başçı saat 14:30'da Uluslararası İstanbul Finans Kongresi'nde konuşacak.

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı
MB izlemede kalacak

TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın bugünkü konuşmasında daha yumuşak ve temkinli bir dil kullanabileceğini belirten Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, "TCMB doğru zamanda doğru adımlar attı. Bu nedenle kazandığı bu prestiji bozabilecek erken bir söylem yada hamle yapacağını düşünmüyorum. Erdem Başçı, bugün, doların küresel çapta değer kazanmakta olduğunu ve bunu izlemeye devam edeceklerini, gerektiği noktada da adım atabileceklerini söyleyebilir" dedi.

Karayazıcı, Merkez Bankası'nın müdahale noktası konusunda ise “TCMB mevcut konjonktürde bu kez sadece Reel Efektif Kur Endeksi'ne bakmak yerine, doların tüm dünyadaki hareketini ve TL’ye yansımasını izleyecektir. Çünkü MB'nin amacı kurdaki volatiliteyi kırıp, güven unsurunu sağlamak. MB’nin bir süre daha izlemede kalabileceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

Eral Karayazıcı, dolara yatırım yapmak için şu anki seviyenin emniyetli olmadığını  belirterek, "Bu seviyeden yapılacak alımların önümüzdeki 2 ay içinde USD/TRL 'nin cari değerin altına geri çekilmesi ile yatırımcının zarar etmesine neden olabileceğini söz konusu riskin olasılığının yüzde 50'den daha düşük olmadığını düşündüğünü " ifade etti.

Garanti Yatırım Analisti Gökalp İçer
Önce sözel ardından sıkışlaştırıcı aksiyon gelebilir

Dolar/TL kurunun 1,88 seviyesini ve sepet kurun 2,17 seviyesini aşmış olmasının TCMB’nin ek faiz indirimi yapmayacağını beklentisini doğurduğunu belirten Garanti Yatırım Analisti Gökalp İçer ise “Sepet kurun 2,20 seviyelerine yaklaşıyor olması, Erdem Başç’nın önceki açıklamalarına dayanarak (2,10 seviyesindeki sepet kur, fiyat istikrarı, TL’deki düşük volatilite isteği vs. ) MB’yi rahatsız edebileceğini ve önce sözel ardından TL likiditesini sıkıştırarak aksiyon alabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Gökalp İçer, TCMB’nin 2012 başında olduğu gibi TL likiditesini sıkıştırarak gecelik faizleri yukarı itmesinin, TL’nin cazibesini artıracağını söyledi.

TL üzerindeki baskı devam eder

Kısa vadede FED’in çıkış stratejisinin yarattığı kaygıların etkili olmaya devam edeceğini ve TCMB bir aksiyon alsa dahi TL üzerindeki baskının süreceğini belirten Gökalp İçer, “Ancak bu trendin sürüp sürmeyeceği TCMB kadar, FED’in de aksiyonlarına bağlı olacak. Bu nedenle önümüzdeki günlerde, iyimser senaryoda dahi TL’de kalıcı bir değer kazancı beklemiyoruz. Bundan sonraki süreçte kurun 1.85 etrafında dalgalanacağı yeni bir platoya oturması söz konusu olabilir.

Teknik görünümde ise sırasıyla 1,8250- 1,85 - 1,87 gibi kritik seviyelerin aşılması sonucu satışların hızlandığı paritede, 1,8750 seviyesinin üzerinde kalındıkça 1,90 seviyesinin hedeflendiğini düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.