TL'de negatif ayrışma sürüyor

TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken piyasalarda ekonomi yönetiminin alacağı kararlar ve PPK kararı bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL'de ekonomi yönetiminin alacağı kararlar ve Merkez Bankası'nın perşembe günü sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) ana gündem olmaya devam ediyor.

Gelişmekte olan ülke para birimleri bugün dolar karşısında genel olarak değer kazancı trendinde seyrederken TL dolar karşısında yüzde 0.2 ile sınırlı da olsa değer kaybeden nadir para birimlerinden biri oldu.

Cuma günü 3.4080 ile tarihi zirvesini gören kur bu sabah güne 3.35 civarında başladıktan sonra EKK'nın iptal edildiği haberi ile yeniden yönünü yukarı çevirdi. Bir ara 3,3830'a kadar çıkan kur, piyasaların kapanış saatleri itibariyla 3.38 seviyesinden işlem görüyor.

Bu sabah saatlerinde 3.47 civarında olan sepet bazında TL, aynı saatte 3.4760/3.4768, 3.58 civarındaki euro/TL ise 3.5790/3.5808 seviyesinden işlem görüyor.

TL, dolar karşısında ay başından beri yüzde 7'nin üzerinde değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi olurken benzer para birimleri yüzde 1 değer kazancı ile yüzde 6 değer kaybı arasında hareket etti.

EKK iptali baskı yarattı

Başbakanlık kaynakları sabah saatlerinde bugün yapılması planlanan EKK toplantısının Başbakan Binali Yıldırım'ın İstanbul'daki Bilişim Zirvesi'ne katılacak olduğu program nedeniyle iptal edildiğini bildirdi.

EKK, Cuma günü Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında, ilgili bakanlar ve üst düzey ekonomi bürokratlarının katılımıyla bir toplantı gerçekleştirmiş, toplantı sonrasında Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankası'nın (TCMB) ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekte olduğu ve fiyat istikrarı konusunda gereken tedbirleri alacağı belirtilmişti.

Ardından bugün yine kur gündemi ile saat 13:30'da bir EKK toplantısı daha gerçekleştirileceği bilgisi verilmişti.

İlk EKK'dan somut bir adım atılmaması nedeniyle piyasada iyimser bir seyir yaşanamadığını belirten bankacılar ikinci EKK'dan ise daha somut adımlar bekliyorlardı. Bu nedenle dolar/TL'de yönünü aşağı çevirmişti.

PPK an gündem olmayı sürdürüyor

Öte yandan Cuma günü yapılan EKK TCMB'nin piyasalar tarafından yakından izlenen Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin beklentileri de yeniden şekillendirdi.

Cuma günü TL'deki sert değer kayıpları ardından ankete katılan 13 ekonomistin altısı sadeleşme adımını tamamlamak adına politika faizinde 25 baz puanlık "teknik" bir artış yapılacağını öngörürken, bugün 16:30 itibarıyla ankete katılan 19 kurumdan 12'si 25 baz puanlık bir artış öngörüyor.

Bankacılar TCMB'nin perşembe günü atacağı olası adımların piyasalarda önemli bir belirleyici olacağını kurda her iki yönlü sert dalgalanmaların gerçekleşebileceğini düşünüyorlar.

Bu konularda ilginizi çekebilir